Mars är uggletider här i Västmanland och när det gäller ugglor behöver man inte åka långt heller. Vi har alla 7 i Västmanland häckande ugglearter i kommunen. Så det är bara att ge sig ut till närmsta skog och lyssna.

Riktigt så enkelt är det inte. Kattuggla finns i hela kommunen inklusive inne i stan, så på den stämmer metoden ovan, men de andra arterna är mer kräsna på biotop och för att få in alla 7 måste man ge sig ut i de riktiga bergslagsskogarna i nordvästra hörnet av kommunen på gränsen mot Surahammar.

Det är inte bara ugglor man hör när man är ute och lyssnar efter dem. Under bra väderförhållanden kan man också få lyssna på tystnaden.

Vi har delat in Västerås kommun i olika zoner och delat upp ansvaret att göra minst ett besök i zonen under vecka 12 som är vår ugglevecka här i kommunen. Jag har tagit på mig ansvaret att lyssna av 2 zoner och igår var det dags för den sista av dem.

Det var ingen riktig fart på ugglorna trots ytterst svag vind och för mig som lyssnare nästintill optimala förhållanden. Zonen norr om stan som jag lyssnade av är en smula besvärlig med vägar som stör på fler ställen och när det blåser mindre så hörs även bilarna och vägarna mer.

Vid en gård stod det dessutom en hund och skällde konstant de fem minuter jag skulle lyssna där. Lite irriterad och utan ugglor hade jag inte ens upptäckt att vinden avtagit helt och att det nu var vindstilla. Att kvicksilvret smugit ner till -4 kändes knappt. Med bara 3 punkter kvar kunde jag i alla fall höra en kattuggla på håll.

Vid sista punkten hände dock det magiska. Punkten ligger efter vägen mellan Skultuna och Svanå och är en punkt där man lätt blir störd av trafik, men inte den här gången. Inte en bil hörde jag. Flygplan är också något som brukar höras i ugglenatten men inte ett endaste flygplan kunde höras. Träden stod där knäpptysta under en stjärnklar himmel och det enda jag hörde var mina egna andetag.

Jag stod kvar där i 10 minuter trots att jag bara behöver stå där i 5 enligt metoden. Inga ugglor hördes, men jag var mer nöjd med att få lyssna på tystnaden.