Tomt100 kändes länge som något ouppnåeligt hemma på vår radhustomt. Avundsjukt har jag sneglat på bekantas mer naturnära tomter.
Men med noggrannhet och tålamod är ingenting omöjligt.

Med öppet sovrumsfönster har vi fått in nattsräckande fåglar som sjöorre, kustpipare och vaktel. Under vintern har vi matat fågel och ju mer erfarna vi blivit har vi också upptäckt många fler arter på lätet.

Vi har nog inte haft stenkoll på hur många arter vi haft hela tiden, men vi förstod att det kanske började närma sig 100 snart. Därför gick vi igenom våra rapporter och kollade våra listor i samband med att vi började mata i år. Då hamnade vi på 98 arter, så vi var riktigt nära.

Idag tvingades jag att vara hemma på grund av halsont och rinnande näsa och har nu ägnat en timme åt intensivt tomtskådning från vardagsrumsfönstret och då dyker en svartmes upp. Nr 99. En kvart senare ser jag två lite större fåglar komma flygandes och visst är det tallbitar. Jag sliter upp dörren för att lyssna och känna mig helt säker, men de landar i en tall 50 meter från tomten, så det gick utmärkt att bestämma dem utan läte.

Vår 100:e art på tomtlistan blev en riktigt trevlig art.

Retroaktivt inlägg från ett facebookinlägg jag postade den 7/12-21


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.