Helger utan något inbokat har inte hört till vanligheterna den här hösten. Jag ska inte klaga för jag har haft en trevlig höst med ringmärkning och två resor till Öland. Men lite har jag nog saknat det där spontana som brukar uppstå under hösten. Äh, vi drar på den där kohägern eller en heldag tillägnad skogsskådning efter hackspettar och skögshöns.

Nu när jag för andra helgen i rad har tillfälle att vara spontan så känner jag ändå att det är min matning på tomten som lockar mest. Jag har på något intressant program på TV:n rensar min strumplåda som mer börjar likna en låda för en enbent person.

I ögonvrån har jag dock koll ut genom fönstret och är beredd så fort det blir lite extra rörelse eller att det kommer något som rör sig annorlunda. Då och då tar jag också en paus i strumpsorterandet och ställer mig och räknar fåglarna lite mer noggrant.

Vårt senaste tillskott på matningen. Ett picnicbord för fåglarna 🙂

Talgoxar och pilfinkar dominerar som vanligt vår matning, med blåmes och nötväcka som också är frekventa besökare. Sen har vi vårt skatpar som hjälper till att hålla koll efter alla grannkatter och hökar.

Det är allt det andra jag håller utkik efter och jag vet att det lönar sig att hålla koll en längre tid. Förra helgen när vi var hemma mer. I princip var någon av jag eller Benjamin hemma 24-7 då och då fyllde vi på artlistan för årets matning med fyra nya arter. Domherre, grönsiska, gråsparv och stjärtmes.

Av arter vi haft tidigare år men inte i år kan nämnas steglits, gulsparv, bofink och gråsiska, men också järnsparv och svartmes även om de måste ses som ganska ovanliga gäster hos oss.

Sen väntar vi fortfarande på entita, stenknäck och rödhake. Arter vi tycker att vi borde kunna få in men aldrig lyckats locka in till tomten. Man vet aldrig. Domherre hade vi haft en enda kort observation av tidigare på vår matning, men förra helgen hade vi flera på besök både lördag och söndag.


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.