Vi har spelat Wingspan

Jag vet inte om du hört talas om Wingspan, men för en som gillar sällskapsspel och fåglar är detta den ultimata kombinationen. Ett sällskapsspel som handlar om fåglar. Vi skaffade det i höstas och strax före jul fick vi även den europeiska expansionen.

Ett spel jag verkligen kan rekommendera. Är du fågelskådare och gillar att spela spel är detta spel ett absolut måste i spelhyllan.

Spelet är ett strategispel som i korta drag går ut på att göra kloka val genom fyra omgångar för att optimera sitt fågelreservat och samla poäng.

Spelet ges ut av Stonemeier Games och kan köpas på de flesta platser som säljer sällskapsspel. Spelidén och designen är gjord av Elizabeth Hargrave och de naturtrogna och fina fågelbilderna är gjorda av Natalia Rojas och Ana Maria Martinez Jaramillo.

Först är det på plats med en liten varning. Spelet kan vid en första anblick kännas väldigt komplicerat och det är inte bara att plocka upp det och följa spelreglerna steg för steg. Reglerna är komplicerade och min rekommendation är att spela den testomgång som kommer med spelet vilket vi inte gjorde.

Det är dock värt den förvirring som kan uppstå i början, för när man väl fått kläm på hur spelet fungerar och börjar tänka strategiskt i flera led så är det väldigt roligt att spela detta spel.

Det märks också att spelet är designat av någon som kan fåglar, de flesta fåglar kommer nämligen med förmågor som ger en möjlighet till olika drag och de stämmer väldigt bra överens med verkligheten. Som exempel kan nämnas att gökar har en förmåga att lägga ägg i andras bon.

Spelets gång

Inför spelet får varje spelare 5 fågelkort där man väljer vilka och hur många man vill behålla, man får också två uppdragskort där man får behålla ett. I början innan man är van är det väldigt svårt att välja, men ha tålamod. Man lär sig med tiden.
Utöver detta så får man också sätta upp gemensamma mål för varje omgång och dessa tillsammans med uppdragskorten kan vara en bra utgångspunkt för vilka fåglar man bör behålla.

Spelet spelas i 4 omgångar då man i tur och ordning får välja mellan 4 olika moment att genomföra.

  1. Spela ut en fågel
  2. Samla mat
  3. Lägga ägg
  4. Dra nya fågelkort

Varje moment markerar man med små träkuber och i slutet av omgången använder man en av dessa för att markera sin poäng för omgångens mål. Det gör att för varje omgång blir det färre moment per spelare så man börjar med 8 och sista omgången är det bara 5 moment var.

Spelet kan kännas väldigt förvirrande och trögstartat den första omgången innan man spelat det några gånger och lärt sig vilken strategi som kan vara bra att välja.

Fågelkorten är vackert och naturtroget illustrerade och där finns också fakta om fåglarna och för spelets del finns förmågor, vilka bon de bygger mm som stämmer överens med verkligheten.

De 4 olika handlingarna

Spela ut ett fågelkort

När man spelar ut ett fågelkort måste man lägga kortet i rätt biotop. Skog, gräsmark, eller våtmark. Det finns angivet på fågelkorten vilken eller vilka biotoper som fågeln hör hemma i.

För att spela ut en fågel krävs mat som också finns angivet på fågelkortet. Här kan man också byta två valfria mat till en annan.

Ju längre spelet går och ju mer fåglar man spelat ut i en biotop så kostar det också ägg att spela ut dem. Den första i varje biotop kostar inget ägg, den andra och tredje 1 ägg och sen kostar det 2 ägg.

Samla mat

Alla fåglar behöver mat och det är bra att samla mat i början av spelet. Man samlar mat genom att plocka tärningar från mataren med olika mat på. Dessa tärningar byts mot matpoletter med samma mat på. Man får återställa mataren så fort alla tärningar visar samma mat oavsett hur många tärningar som är kvar i mataren.
När man samlar mat får man också en möjlighet att genomföra de bruna förmågorna på fåglarna i skogsmiljlö.

Lägga ägg

Man lägger ut så många ägg som visas på första tomma ruta i gräsmarksbiotopen. Ju fler fåglar man spelat ut i gräsmark desto fler ägg får man lägga.
Ägg behövs för att spela ut fåglar så det kan vara bra att lägga ägg som finns till hands, ägg ger också poäng i slutet så att lägga ägg mot slutet kan också vara klokt.
När man lägger ägg får man också aktivera de bruna förmågorna på fåglarna i gräsmarksmiljö.

Dra fågelkort

När man drar fågelkort får man välja mellan att ta ett kort från leken eller från de tre öppna korten som ligger i korthållaren. Hur många kort man får ta styrs av hur många fåglar man spelat i våtmarksmiljö.
När man drar kort får man också genomföra de bruna förmågorna på fåglarna i våtmarksmiljön.

Alla dessa moment ska optimeras för att ge poäng i slutet av spelet. Poäng får man på olika sätt.

Poäng

  1. Fåglar – Varje fågel ger den poäng som står på fågelkortet
  2. Omgångens mål – Varje omgång har ett mål som slumpas i början av spelet.
  3. Ägg – Varje ägg på fåglar ger 1 poäng
  4. Mat på fåglar – Vissa fåglar har förmåga att hamstra mat, dessa ger poäng
  5. Egna bonusmål – Bonuskorten man drar i början ger poäng om man klarar dem
  6. Flockar – Vissa fåglar kan bilda flockar, då får man poäng för varje extra fågel

På det stora hela är detta ett mycket givande och roligt spel där man måste vara strategisk och tänka framåt i flera omgångar. Det är ett spel med tydlig start och slut och det tar enligt tillverkarna 40-70 minuter att spela det. Men vår upplevelse är att det tar längre tid i början innan man lärt sig allt. Känslan när man är färdig är alltid att man vill fortsätta och gärna ha någon omgång till för att fullända sin strategi.

Stort plus till de naturtrogna bilderna på fågelkorten och de naturtrogna förmågorna hos fåglarna. Kvaliten på spelet är också rakt igenom hög och att det kommer paketerat med en testomgång som man kan spela igenom för att lära sig är riktigt bra. En annan bra sak är att det finns en liten skiss på sidan av kartongen hur man ska packa allt för att det ska få rum.

Slumpmoment finns i spelet i form av vilken föda som är tillgänglig och att man drar fågelkort, men det är ändå strategin som är det viktiga och det känns inte som om slumpen avgör spelet.

Ska jag hitta något negativt med spelet så är det den relativt höga tröskeln för att komma igång. Den kan nog skrämma en del, men min rekommendation är att inte ge upp.
Vissa fåglar kan också om de spelas rätt ge en spelare en rejäl fördel, men jag tänker inte berätta vilka, det får ni upptäcka själva genom att lära er utnyttja de bruna förmågorna.
Till sist så kanske äggen är värda lite väl mycket poäng i slutet av spelet, men det är ju ett strategispel och lyckas någon spela sina kort rätt och ägna sista omgången åt att lägga ägg så är det som det är.

Spelet finns både på engelska och svenska och med expansioner för Europa och Oceanien. Vi har den svenska versionen och har kompletterat med den Europeiska expansionen som ger ytterligare några moment till spelet. Jag rekommenderar verkligen den europeiska expansionen men ett tips är att lära sig spelet utan expansionen och sen lägga till den.

Fakta
Speltyp: strategispel, familjespel
Antal spelare: 1-5 Speltid: 40-70 min
Ålder: 10+ år Tillverkare: Stonemaier Games
Pris: c:a 550 kr Expansionen c:a 250 kr


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.