Fåglar jag fotat – Kungsfiskare

Jag fortsätter att jobba ikapp de fåglar jag fotat efter att jag passerat dem i alfabetet.

Kungsfiskare är en svårfotad rackare och där de håller vinterrevir brukar fotografer gärna samlas och kämpa med att få en bild på den. Många riktigt duktiga fotografer kämpar riktigt länge med den, så jag har nog aldrig riktigt försökt få någon bild på den.

Anledningen till att de är svåra att fota är att de är små, snabba och när de är stilla håller de sig för det mesta i tät strandvegitation.

Vid gamla Ångkraftverket i Västerås finns en liten isfri vik som vi kallar Skitviken och där håller oftast flera kungsfiskare till under vintrarna.

Jag är där ofta och kollar de fåglar som övervintrar och ser då kungsfiskaren pinna förbi som en liten turkos pil över vattenytan. Andra gånger hör man den bara. Några få gånger kan man se den sitta på någon utstickande gren eller på relingen till en båt.

Men i januari 2021 kom jag ner och fick se den sitta helt stilla ungefär 20 meter ifrån mig. Jag hade tubkikaren med mig vilket jag sällan har där och kunde ställa upp den i lugn och ro och fota fågeln genom tuben.

Inget mästerverk, men ett fotografi på arten blev det och det är jag nöjd med.


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.