Fåglar jag fotat – styltlöpare

Styltlöpare är en riktigt långbent vadare som är relativt vanlig i södra Europa. Men här hemma i Sverige är den en riktig raritet som lockar fågelskådare från ganska långa avstånd om de upptäcks på någon lokal.

2015 upptäcktes en styltlöpare i Frövisjön, min hemmalokal. Problemet var bara att jag stod och drack kaffe utanför Västervik. Vi var på väg till Öland och därifrån fick vi larm om både rostgumpssvala och bronsibis.

Senare kom det ett larm om en silkeshäger i Skultuna sågdamm. Men vi befann oss alltså mitt mellan alla dessa rariteter och när vi väl kom fram till Öland fanns inte ett spår av varken bronsibis eller rostgumpssvala.

Några helger senare var jag på exkursion med en studiecirkel jag ledde. Vi var i Hjälstaviken när det kom ett larm om en styltlöpare vid Gnien utanför Ramnäs.

Eftersom det var vår sista exkursion och deltagarna började bli varma i kläderna och visste att jag missat styltlöparen i Frövisjön så släppte de iväg mig och lovade att avsluta exkursionen själva.

Tack och bock sa jag och det blev fågelskådare av dem i alla fall. En av dem leder själv studiecirklar idag och är en av mina bästa skådarvänner.

Slutet gott allting gott. Jag fick mitt styltlöparkryss och en suddig bild genom tuben.


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.