Vinterfåglar inpå knuten

Vinterfåglar inpå knuten är ett evenemang som anordnas av BirdLife Sverige den sista helgen i januari varje år.

Förlagan kommer från Storbritannien där man genomfört Big Garden Birdwatch sen 1979. Till en början var det en vinteraktivitet för barn, där man uppmandade barn och unga att räkna fåglar på tomten och rapportera in dem.

Det var faktiskt inte förrän 2001 som vuxna bjöds in och fick vara med. De räknar samma helg som oss och förra året var det runt en miljon personer som deltog vilket gör det till världens största naturinventering.

Foto: Kent-Ove Hvass

Här i Sverige har vi hållit på sen 2006 och redan första året var runt 10 000 matningar engagerade och sen har det stigit till ungefär 20 000 matningar årligen, men siffran går lite upp och ner och vädret påverkar mycket.

Om det som i år regnar och är gråväder så kommer antalet matningar att minska. Folk vill helt enkelt ha sol och vinterväder och många låter bli att räkna fåglar om det är lite fåglar.

Själv har jag räknat fåglar sen 2012 tror jag och struntar i om vädret är ok eller inte. Det är lika kul med få fåglar och framförallt blir det intressent att jämföra år från år.

Jag började min räkning i går på skolan och idag har vi hållit en offentlig räkning i Karlbegsskogen i Köping. Tyvärr var det regn, regn, och åter regn i de 3 timmar vi stod där. Fåglar hade vi ändå, men några nyfikna besökare fick vi knappt. 3 personer stannade till och frågade oss hur det gick och sen var det en och annan hundägare som passerade.

Men vi hade trevligt och fick en god stund tillsammans med Hedströmsdalens Ornitologiska Förening.

Vinterfåglar.se kan man se allt man behöver veta om evenemanget. Hur man deltar, hur det gått tidigare år mm.

Matar du fåglar hemma så var med. Det är jättekul och enkelt.


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.