Månadens fåglar – Januari 2022

Profilbild för Johan Karlsson

En sak jag saknat när jag höll upp med bloggandet var mina månadskrönikor. Mest för att jag tycker att det är kul att gå tillbaka och se och läsa vad jag gjort.

Nyårskryssning på Öland

Vi firade ju min 50-årsdag och nyår på Öland, så den första januari startade vi med arter man normalt sett aldrig har en chans på i januari.

Nyårsdagen är en dag jag alltid är ute och skådar och försöker få en bra start på årslistan. Det är också kul att jämföra listor redan då. Innan pandemin brukade vi träffas på ett fik vid Östermälarstrand och snacka fåglar och fågelskådning efter att solen gått ner, men vi har tagit ett litet uppehåll med det nu.

Benjamin som deltar i Ungdomsskådarnas Januarirally fick en bra möjlighet att lyckas lite bättre i år än förra året i och med starten på Öland. Artmässigt fick han in 12 arter fler, men placeringsmässigt blev det ungefär samma.

65 arter slutade jag på den 1/1 i år. När jag är hemma brukar det bli mellan 40-50 arter, så det var kul. Bästa obsen var nog berglärkorna vid Sandvik på Ottenby.

Genrep inför artrally

Vi håller artrally i slutet av januari och vi brukar normalt utnyttja nyårsdagen för ett genrep, men i år var vi bortresta så vi slängde in detta under 13-helgen istället. Så mycket till genrep var det väl inte. Vi har hittat en fin rutt att vandra och vet att den kan leverera. Men det var kul att skåda tillsammans hela laget igen. 45 arter hittade vi. En art färre än förra årets rally och vårt drömmål med 50 arter kändes ändå nåbart.

Första exkursionen med VOF.

Planen i år var att åka till Stockholm, men smittspridningen av omicron var lite väl hög så vi valde att ställa in och istället åka till Eskilstuna och Ekeby våtmark. Tyvärr var smittspridningen så hög att jag och Benjamin åkte på covid och kunde inte vara med. Mest jobbigt för Benjamin som behövde något årskryss till i januarirallyt.

Karantänregler och vår infektion hotade dessutom artrallyt, men vi fick en ganska lindrig släng och lagom till artrallyt ändrades reglerna så att både jag och Benjamin kunde vara med på Artrallyt.

Artrally Västmanland

Vi startartade som vanligt på Lindsnäs matning strax utanför stan och gick via Skälby och Hacksta ner mot hamnen och fortsatte sedan längs mälarstranden ända till Notudden.

Vi hade riktigt flyt hela vägen och fick in de rovfåglar vi förväntat oss och lite till faktiskt. Bergfinken gäckade oss dock, men det kunde vi kompensera med en forsärla som vi definitivt inte räknat med. En varfågel hittade vi också vilket vi såg som bonus.

När vi kom till Skitviken vände flytet. Ingen rörhöna hur mycket vi än letade. Vi gav upp och gick mot Notudden där vi hoppats på bofink, men även den blev en dipp.

Tillbaka till Skitviken kunde vi hitta en rörhöna och med den stannade vi på 49 arter. Lite irriterande, men ett riktigt bra resultat som gav oss seger i EKO-klassen.

Vinterfåglar inpå knuten

BirdLife Sveriges stora evenemang som engagerar runt 20 000 frivilliga att räkna fåglar vid sina fågelbord runt om i Sverige. Jag räknar med elever på skolan och i år var P4 Västmanland på plats och rapporterade när vi räknade talgoxar och blåmesar.

Under lördagen hade vi en offentlig räkning i Köping där vi tillsammans med Hedströmsdalens Ornitologiska Förening stod i regn och rusk i 3 timmar och hade ganska bra med fågel, men knappt några besökare.

Fältdagar

Jag kommer i år att göra ett försök att faktiskt rapportera någon fågel på artportalen varje dag. Därför har jag lagt in antal fältdagar i kortfakta.
Jag tror att februari kan bli en liten tuff månad att göra detta. Det är lätt att missa någon dag och under veckorna är det mest samma fåglar som rör sig kring skolgården. Korsnäbbar, kajor, skator och mesarna vid matningen.
Sen kommer det förhoppningsvis en period med vårfåglar där lärkor, tofsvipor, ugglor och gäss kommer att hålla mina sinnen aktiva, skådarljuset kommer också att ge mig tid på eftermiddagarna och tidiga morgnar.

Den andra perioden som kommer att vara lite tuff blir nog när det blir sommar, för när försommaren går över i högsommar blir det tyst och fåglarna håller sig mer för sig själva. Det är också en väldigt inaktiv tid för mig som skådare. Men lite semesterskådning borde kunna få mig att lyckas.

Jag skrev detta i förväg och fick gå in och skriva dessa rader efter resten av inlägget för på morgonen den allra sista dagen i januari hörde jag något som jag först tog för en domherre, men när ljudet kom närmre stämde det inte längre utan det här var ett två och trestavigt trumpetande som jag kände igen. Bändelkorsnäbb. Var kom den ifrån? Lärk som är favoritkotten har vi gott om kring skolgården och jag har hoppats och letat efter just bändelkorsnäbb sen i höstas. Nu när jag inte längre hoppades så passade det att flyga förbi. 94 arter slutade jag på i januari och ytterligare en ny art på skolgårdslistan som nu ligger på 84 arter. 16 kvar till 100 som är målet detta första läsår.

Kortfakta

Antal inrapporterade arter: 94 (nytt januarirekord för mig)

Antal fältdagar: 31

Antal X: 0

Antal årskryss: 94

Minnesvärda observationer: Ingen enskild observation, men 49 arter inpromenerade på artrallyt är något att minnas.

Liknande inlägg

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.