En blåsig fågeldag

Jag vet att många tycker att jag alltid kollar på fåglar och till viss del stämmer det. Jag kan ju inte åka bil till IKEA utan att samtidigt skåda fågel. Men nu börjar våren verkligen göra sig påmind och nu börjar tiden då den aktiva skådningen ökar ännu mer.

Dels är det dags för ugglorna, vilket gör att jag kan ge mig ut på vardagar. På helgerna är det ljusare längre och jag kan nu spendera mer tid i markerna.

Jag och Benjamin hade bestämt redan igår att vi skulle ge oss ut efter tofsvipor som rapporterats tidigare. Rudöklippan vid Asköviken kändes bäst, dels hade det rapporterats 6 tofsvipor där igår och dels låg vinden på från sydväst och då är det där man får lä. (Bilden är från mars förra året, för jag åkte ifrån telefonen)

En havsörn seglade över Lövstaparkeringen när vi kom fram, men sen var det kråkor, kajor och korpar för hela slanten. Inga gäss och inga tofsvipor.

Istället valde vi att ta en tur mot Strömsholm där jag hade haft hämpling igår. Men det var ganska dålig fart på fåglarna idag. Kråkor och kajor var de enda arter som verkade uppskatta blåsten. Ett par sångsvanar och några ormvråkar lyckades vi också hitta.

Vi åkte helt enkelt hem och åt lunch och sen dess har vi stannat inne.

Vi får glädjas åt våren på artportalen istället för ute i fält. Här är den senaste veckans rapporter på sånglärka i Sverige. De första har redan siktats i Mälardalen, så fortsätter vädret i vårens tecken har vi dem snart på ett gärde nära dig.


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.