Månadens fåglar – mars 2022

Mars är månaden då vinterns stilla skådning övergår till vårskådning där förändring karaktäriserar dagarna och skådningen. Innan vårfåglarna börjar anlända är det en bra tid för ugglor och hackspettar. Man kan kosta på sig en sen ugglekväll för soluppgången är fortfarande ganska sen och man orkar upp för att skåda gäss och lärkor på morgonen.

Örnräkning

Jag och unga fågelskådare som består av Benjamin och en kille till bemannar en station vid Frövisjön för örnräkning första helgen i mars. Så värst mycket örn brukar vi inte ha, men vi gillar platsen och brukar årskryssa sånglärka och tofsvipa då. Även skogsduva har vi årskryssat.

Uggleveckan

Under vecka 12 har vi ugglevecka i Västmanland. Då åker vi ut och letar ugglor både i skogen och i mälarlandskapet. Jag och Benjamin har varsin rutt som vi kört sen 2017 och vi gör dem tillsamman. I år var det vindstilla och kyliga nätter nästan hela veckan. Sånt väder man vill ha. Men ugglorna var ändå ganska tysta och vår zon i Haraker var helt tyst för första gången någonsin. I Rytterne hittade vi en kattuggla och två hornugglor.

Vi hade en exkursion också, men då hade vi lite knasigare väder fast vi lyckades ändå leverera en berguv och en hornuggla till deltagarna.

På jobbet hittade jag en hornuggla på dagkvist och en tokig kattuggla som ropade mitt på dagen.

Sen hade vi en vacker kväll med norrsken och ugglelyssning strax innan uggleveckan.

Vårskådning

Övrig tid har jag och Benjamin mest letat årskryss. Vi har varit vid Frövisjön och Asköviken, men även hunnit med lite gåsspaning i Svartådalen och på åkrar runt om Västerås. En rödhalsad gås som rastade vid Hornborgasjön fångade mitt intresse då dess flyttväg mest sannolikt skulle gå norrut mot våra trakter. Men när den väl lämnade Västergötland drog den till Uppland där den först upptäcktes vid Fysingen och nu sist vid Hjälstaviken. Med lite tur kanske den hittar till Asköviken eller Frövisjön.

Roligaste fyndet var ändå den stora mängd sångsvan och gäss vi hittade innan vi skulle lyssna av Harakaerzonen under uggleveckan eller möjligtvis den stripgås vi lyckades hänga in strax innan solnedgång.

Nu hoppas vi att april kan bjuda på årets första kryss.

Kortfakta

Antal inrapporterade arter: 91 (näst högsta marssiffra för mig)

Arter på Skolgårdslistan: 50

Antal fältdagar: 31

Antal X: 0

Antal årskryss: 21

Minnesvärda observationer: 

  • Stripgås i Västerfärnebo igen
  • Stor mängd sädgäss innan ugglelyssning
  • Hornuggla i Asköviken

Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.