Påskrally efter två dagar

Artrally eller artrace är när fågelskådare tävlar om vem som kan se flest arter under en begränsad tid. För de flesta av oss är tävlingen inte det viktigaste utan vi ser det snarare som en chans att få tillbringa mycket tid ute i fågelmarkerna och tävlingen blir en bonus.

Under påskhelgen har vi ett påskrally där vi försöker hitta så många arter som möjligt från Skärtorsdag till Annandag påsk. Det hela började som en aktivitet under pandemin, men det har varit skoj och responsen har varit bra så vi fortsätter även i år.

Visst skulle detta rally kunna engagera fler, men att bygga en tradition tar längre tid än 3 år, så vi får ha tålamod och passa på att ha roligt under tiden.

Idag gick vi upp mitt i natten för att vara på plats i skogen vid gryning. Målet var skogsfågel och då framförallt våra skogshöns som inte bara behövdes för rallyt utan för våra årslistor.

Orrar bubblade lite här och var som sig bör den här tiden på året, efter att ha gått några hundra meter längs en skogsväg stöttes dessutom den första tjädern och inte långt därefter kunde en av oss höra en järpe. På tillbakavägen lyckades vi andra höra järpen på samma ställe.

Eftersom fokus låg på hönsfåglarna hade vi faktiskt missat att tänka på allt annat som man kan hitta i skogen den här tiden på året. Gråsiska, domherre, större korsnäbb, bergfink är bara några av de arter som hängdes in.

Efter skogen letade vi oss ner genom Svartådalen och första stoppet blev dubbelladorna vid Fläcksjön där vi hade fiskgjuse, salskrake och storlom för att nämna några arter.

Forsärla hittade vi vid Svanå och vid Frövisjön fyllde vi på rallylistor med änder och gäss. Årslistan fylldes på med svarthakedopping.

95 arter hade vi totalt idag och då är dagen inte slut än. Nu ska vi äta och eftersom vi ska utanför landskapet och fira påsk i Gävle i morgon så tänker vi nog passa på att försöka nå 100 arter under en och samma dag genom en liten kvällstur med ugglor och annat skoj.


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.