Mer påskrally idag

Idag fortsatte jag och Benjamin att leta fåglar. Efter långfredagens hårda skådardag så går det inte lika lätt att fylla på med arter och vi måste planera vart vi ska åka för att få in de arter vi saknar.

Vi började med en promenad på Hässlö där vi ganska omgående kunde få in vattenrall och fasan. Sen fortsatte vi i förhoppning om att få in skäggmes, men det lyckades vi inte med.

Nu styrde vi mot Ängsö och Granfjärden där det rapporterats in sjöorre och fisktärna på morgonen, men när vi kom dit så hittade vi bara två storlommar och en skäggdopping. Lite grågäss och några viggar simmade också där, men i övrigt var fjärden bara spegelblank och vacker.

Efter det bestämde vi oss för att pröva lyckan i hagmarkerna runt om på Ängsö. Att promenera runt där är ren njutning. Det är som om tiden stått still och alla torp och smågårdar ligger kvar och mellan dem går det små grusvägar där de alltid har gått.

Längs en av dessa grusvägar fanns en liten göl där åkergrodor lekte för fullt och det blev nog dagens stora behållning. Jag har hört dem leka förr, men aldrig sett det på nära håll. De har en blå lekdräkt som jag aldrig sett tidigare, men nu fick jag äntligen se dem lysa blått.

Givetvis hade jag ingen kamera med mig, så det enda ni får se är en bild av gölen. De blå grodorna bär jag istället med mig i minnet. Stenskvätta fick vi också årskryssa strax efter gölen.

Nu var vi hungriga, både jag och Benjamin men vi tog en omväg hem för att eventuellt hitta en fjällvråk eller tornfalk, men det gick inte så bra.

Efter lite kycklinggryta med pasta så stannade Benjamin kvar hemma för att se på fotboll och då gav jag mig ut ensam ett tag. Jag tog en runda via Tortuna och Hedensberg bort mot Frövisjön. En fjällvråk kunde jag lägga till i Påsklistan, men annars var det mest njutning av vackert väder och ett stilla fågelliv.

Vi avslutade sedan dagen tillsamman nere i Asköviken och på vägen hem lyckades vi höra svart rödstjärt som sjöng i hamnen och jag fick in varfågel och havstrut som jag saknat och gick genom det om Benjamin på påsklistan.

Nu får jag lov att kompensera honom genom att rota fram en fjällvråk åt honom i morgon. Helst en stjärtmes också, men det får han rota fram själv.

83 arter idag och 113 totalt under påsken har jag hunnit med och då saknar jag fortfarande fisktärna vilket stör mig.


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.