Skolgårdslistan 100 arter

Profilbild för Johan Karlsson

I morse var planen att göra en av mina sjöfågelrutter innan jag började jobba och valet stod mellan dammarna vid jobbet eller en fågeltornsräkning vid fågeltornet i Gäddeholm.

Jag valde dammarna som jag döpt till Råmarbo dämme. 3 dammar med lite olika karaktär. Den övre dammen är mestadels öppet vatten och verkar lite djupare än de andra. Den nedre dammen är delad i tre. En igenbuskad del, en mosaikartad del med många vassruggar och längst söderut en öppen del med buskridåer runt om.
Till sist har vi ett alkärr som sträcker sig ända till skolan. Där är insynen ganska begränsad, men man ser rörelser i vattnet och kan på så sätt lokalisera de änder som rör sig där.

Jag hade valt att göra en slinga i en åtta runt dessa dammar och tog samma väg jag brukar ta på mina lunchpromenader.

När jag kom till dämmet hör jag en välbekant fågel som jag ännu inte hade på min skolgårdslista. En trädgårdssångare som nöter på likt Linus på linjen i en salixbuske. Art nummer 100 och en hel månad kvar till skolavslutningen. Nästan i alla fall.

Kul start, men tättingar skulle inte räknas på sjöfågelrutterna så jag gick vidare och kommer upp till övre dammen och där hör jag en drillsnäppa som jag ganska snart också får syn på över vattenytan. Art 101 på skolgårdslistan. Här har jag haft knipor nästan varje dag och även grågäss, men inte idag när jag inventerade. Fast drillsnäppan var rolig och skulle räknas och de sothöns som häckar där.

Nu började jag njuta ordentligt av morgonpromenaden. Jag brukar normalt ha en halvtimmes rast och gå runt dammarna, men nu hade jag all tid i världen och kunde verkligen ta det lugnt. En gråhäger landade mitt framför näsan på mig när jag stod vid en av de punkter jag valt där jag har utsikt över vattenspegeln.

När jag sedan går vägen längs den östra stranden av dammen ner mot nästa plats med utsikt över vattnet hör jag en gök. Art 102 på skolgårdslistan och den tredje nya arten bara denna morgon.

Vid nästa punkt hittar jag en kricka. En ensam hane vilket kan betyda att det är en ensam hane, men eftersom jag sett flera krickor där och ett par som höll ihop ordentligt så hoppas jag att det betyder att honan ligger på rede. Vi är inte helt bortskämda med häckande krickor i kommunen. Framförallt bekräftade häckningar, så det ska bli riktigt spännande att se om det dyker upp några ungar snart. Den 2/5 såg jag honan sist och hon ska ruva i 21-23 dagar så sista veckan i maj blir spännande.

Även en sångsvan verkar ligga på rede även om jag inte blir klok på den. Ibland ser jag den hur bra som helst i en vassrugge och ibland ser jag ingenting.

Efter att jag hittade krickan så kom det 3 drillsnäppor ilande över vattenytan, så totalt verkar det vara 4 drillsnäppor där och vid lunchpromenaden och nu på kvällen verkar det som om ett par håller till i en damm och ett annat i en annan damm. Dessutom har vi skogssnäppor i alla tre dammar verkade det som, men under morgonens runda hittade jag dem bara i två av dammarna.

Riktigt kul och i alkärret hittade jag en knipa. Inte så fågelrikt som jag hade hoppats när jag först såg dammarna i augusti, men det är kul att följa livet där i alla fall och ganska skönt att kunna hinna med en inventering innan man börjar jobba och nu vet jag att jag inte behöver ta just den dag jag börjar sent utan jag hinner med detta även om jag skulle börja klockan 8.

Sen undrar jag om jag skulle kunna involvera elever på något sätt i detta. Nästa läsår ska jag ha mer naturskoleverksamhet och då har vi elever upp till år 4.

Liknande inlägg

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.