Sommarnatt i Svartådalen

Igår var det dags för VOF:s årliga nattfågellyssning. En exkursion som inte lockade så värst många deltagare när jag började åka med på föreningens exkursioner.

Första året jag var med i programgruppen var det bara jag och ytterligare en medlem i gruppen som åkte med. Då la vi all fokus på att hitta vaktel som hon saknade.

En bidragande orsak till sjunkande deltagarantal på våra exkursioner tror jag var att vi krävde medlemskap i föreningen så när vi ändrade på det och istället såg exkursionsverksamheten som en medlemsvärvande aktivitet så började vi så sakta få lite mer folk på våra guidningar och exkursioner.

Samtidigt så gillade jag verkligen nattsjungande fåglar och min kunskap om var man kunde hitta den växte och när vi återigen plockade in nattfågellyssningen i programmet igen så blev det en succé och problemen vi upplever nu är snarare var vi ska stanna så att alla bilar får plats. Vi får nog överväga att hyra minibussar istället.

De senaste åren har vi rört oss i samma område och med snarlika rutter och stopp. Vi börjar alltid vid norra Fläcksjön där vi lyssnar efter gräshoppsångare, näktergal, morkulla, gök och rödvingetrast. Vissa år har vi också haft småfläckig sumphöna och kornknarr där och förra året flög en hornuggla runt och jagade.

Efter det rör vi oss mod Spångtegsbäcken där vi brukar ha gott om näktergal och gräshoppsångare på nära håll så att vi äldre med lite svagare hörsel kan höra dem bra. Här brukar vi också hitta flera acrosephalus-sångare som sävsångare och kärrsångare och något år hade vi flodsångare här.

I år satt en vassångare här och sjöng. En art som normalt påträffas i stora vassbälten i slättsjöar och mälarvikar så det var faktiskt första gången vi hade vassångare på detta ställe. Mrokullor och gök har vi här också.

Efter det fortsätter vi runt Fläcksjön med korta stopp på olika ställen och sen stannar vi till vid Rörbosjön där man kan ha kornkarr och småfläckig sumphöna och rördromen brukar höras på flera platser runt Fläcksjön.

I år brottades vi med en tråkig blåst som enligt SMHI skulle avta, men hela rutten runt sjön förstördes av asplövens darrande.

Upp mot Öjesjön brukar vi stanna vid Uvberget för att lyssna på nattskärror och på vägen upp kan man se dem sitta på vägen. Så även i år, men blåsten var fortfarande besvärande.

Väl framme vid Öjesjön mojnade äntligen vinden och vi kunde ta en fika med storlom, spelande nattskärra och fladdermöss som födosökte över vattenytan. En drillsnäppa kom förbi och landade på stranden men ångrade sig snabbt när den upptäckte att den inte var ensam.

Efter fikat så är det ganska bråttom ner längs Svartån. Sommarnätterna är korta och ska man hinna med kornknarr och vaktel måste man skynda sig innan trastar och andra morgon och dagsjungande fåglar vaknar till liv och börjar störa.

Ett kort stopp vid Rörbosjön gav två spelande småfläckiga sumphönor och sen hoppade vi faktiskt över Hällsjön för att hinna till Skultuna där kornknarr hörts i veckan.

Två spelande kornknarrar på första stoppet och vid nästa stopp hade vi ytterligare en knarr. Men vaktel dippade vi tyvärr på.


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.