Fåglar jag fotat – tamduva

Tamduva är faktiskt det namn vi fågelskådare andvänder om de frilevande domesticerade duvorna av arten klippduva. (Columba livia forma domestica)

Stadsduva, brevduva eller bara kort och gott duva är också namn som används, men vi använder alltså termen tamduva.

Som namnet antyder är den en domesticerad art som förvildats och har en frilevande population i de flesta städer och samhällen. Man hittar dem ytterst sällan ute i vildmarken utan arten är starkt knuten till människan.

Man får kryssa arten och den kan faktiskt vara lite småknivig att få in när man har specifika listor för en resa eller under artrallyn som t ex fågeltornskampen och då blir den plötsligt högvilt trots att den i övrigt spelar i fåglarnas b-lag för oss fågelskådare.


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.