Månadens fåglar – juni 2022

Månadens fåglar – juni 2022

Årets juni blev inte som juni brukar. För mig har juni mest handlat om nattfåglar och när jag jobbade i förskoleklass och hade tidig semester redan från skolavslutningen så ställde jag ganska snabbt om dygnet och gav mig ut på nätterna i jakt på juveler som flodsångare och busksångare bland många andra mer vanliga nattsjungande fåglar.

Visst har det blivit en del nattlyssning även i år, men jag har tagit på mig en massa annat som gjort att tiden inte riktigt räcker till. Framförallt när jag bara har helgerna på mig.

Inventering och ringmärkning

Inventeringar har jag hållit på med ett tag och de har blivit färre sen vi slutade att inventera på Hälleskogsbrännan. Däremot har det blivit en lite mer intensiv period i slutet av maj och början av juni eftersom jag tagit på mig fler sjöfågelinventeringar.

I juni hade jag bara en inventering att genomföra, men det är en punktrutt som tar lite tid i anspråk och det blir en del fågel på den så även sammanställningen och rapporteringen tar lite tid i anspråk. Den flöt på ganska bra och de förväntade arterna kunde räknas in. Årets överraskning var nog det stora antalet tranor som jag räknade in. Dock inga häckande fåglar utan yngre ickehäckande i en stor flock på en åker.

Vår CES-märkning vid Önstensborg fortsätter oavtrutet under hela sommaren men vi är ett ganska stort gäng och alla behöver inte vara med alla gånger så det känns riktigt kul just nu. Inget måste utan man är med för att man gillar det. Vi har haft 3 märkningar i juni och jag och Benjamin har varit med alla. En av gångerna bjöd vi dessutom in allmänheten vilket var roligt. Den sista gången undvek vi det eftersom det var så varmt och vi trodde inte att vi skulle få så mycket fågel. Jättemycket fågel fick vi kanske inte, men oj vilka roliga arter det blev. Stenknäck, större hackspett och järnsparv bland annat. Totalt 9 arter blev det under kvällen.

Bioblitz

Den 11 juni var vi med och arrangerade Västmanlands första BioBlitz. Ett antal biologiska föreningar gick samman och inventerade och guidade på ett begränsat område på Södra Björnö i Västerås.

Vi hade två guidningar och informerade om vår förening, men i övrigt var det mest skådning och chill hela dagen. Vi avslutade med en nattlyssning, men det var knappt några nattsjungande fåglar på lokalen så jag och Benjamin fortsatte norr om Västerås.

Nattfågel

Som jag nämnde i inledningen brukar en stor del av juni gå åt till att nattlyssna, men just i år har det blivit mindre av den varan. Jag och Benjamin har varit ute några korta rundor och en helnatt inför den exkursion vi hade den 18:e. Då var vi också ute hela natten och såg till att hitta det mesta, men vi dippade på vaktel.

I år har det varit ont om flodsångare och busksångare. Inte en enda av dem i kommunen fram till i slutet av månaden då vi hittade en flodsångare i Barkarö och samma natt larmades en busksångare på gränsen mot Enköpings kommun.

Onsdagar

I början av juni hade vi fortfarande våra onsdagsvandringar på Hässlö. Även om vädret lämnade en hel del att önska, måste jag säga att de var lyckade. Vi hade över 25 deltagare varje onsdag och sista gången hade vi två kärrsångare och en härmsångare på samma ställe så att vi pedagogiskt kunde jämföra dem.

När Hässlöpromenaderna var avklarade fortsatte jag och Benjamin att utnyttja onsdagarna för skådning och vi har hunnit ut till Kvismaren för citronärla och silkeshäger och lite tidiga sydsträckande vadare. Sen upptäcktes en lundsångare i Munkhyttan utanför Lindesberg, så den onsdagen bar det iväg dit. Jag saknade lundsångare på både årslistan och i Västmanland så det blev en riktigt lyckad tur.

Skolgårdslistan

Jag hade ju som mål att klara 100 arter innan skolavslutningen och det gick ganska bra. Jag var färdig i mitten av maj. Efter skolavslutningen blev det dock färre promenader runt dämmet och snart går jag på semester, så även om antalet arter sjunker av naturliga skäl i juni jämfört med maj så tror jag att jag skulle kunna observera lite fler arter än vad jag gör. Jag gjorde ett tafatt försök att få in några nattsjungande fåglar som morkulla, kornknarr mm.

Det var nog det viktigaste från juni, nu siktar vi in oss på fjällfåglar i början av juli och sen börjar vi räkna höststräckande fågel i mitten av juli.

Kortfakta

Antal inrapporterade arter: 124

Arter på Skolgårdslistan: 45

Antal fältdagar: 31

Antal X: 0

Antal årskryss: 6

Minnesvärda observationer: 

  • Lundsångare i Västmanland (X i Västmanland)
  • Citronärla i Kvismaren
  • Silkeshäger i Kvismaren
  • Stenknäcksbonanza i Önstensborg
  • Flodsångare som hittades av en slump

Nedklottrat den

av


Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Liknande inlägg