Nu kommer hösten

Jag vet att många med mig inte ens börjat sin sommarsemester och att vi klassar både juli och augusti som sommarmånader. Men för oss fågelskådare finns ingen sommar att tala om. Där övergår våren till höst vare sig vi vill det eller ej.

Ett första tecken på att hösten är på väg är de vadare som återvänder ganska omgående från häckplatserna. I en del fall är det hanarna som bara parar sig och sedan drar söderut igen och i andra fall är det honorna som lägger sina ägg och sen lämnar hanarna kvar för att sköta ruvning och den första tiden för ungarna.

Idag drog jag och Benjamin till Johannisbergs Vattenpark direkt när jag slutat jobbet för att spana efter dessa första höstflyttande vadare.

Vattenparken är helt nyanlagd och kan nog bjuda på riktigt trevlig vadarskådning i år när bankarna är rena och fina och avstånden är dessutom riktigt bekväma. Tubkikare är bra, men absolut inget måste.

Vi såg vadare från bilen redan innan vi kom fram till parkeringen och packade snabbt ur och gick vidare. Våtmarken saknar tyvärr fågeltorn så det är svårt att få någon riktigt bra överblick och när fåglarna flyger mellan dammarna blir det ganska svårt att räkna hur många fåglar det egentligen är. Men följande vadare hittade vi när vi gick runt idag.

  • Brushane 11
  • Grönbena 25
  • Skogssnäppa 2
  • Mindre strandpipare 10
  • Tofsvipa 33 (inklusive fältet utanför)
  • Storspov 1 (flög över och lockade)

Utöver det finns det gott om svalor, seglare, hämpling, sädesärla, gräsand och grågäss i vattenparken.

Framöver tror jag att den kan bli intressant för simänder och kanske doppingar, men den här hösten tror jag att det är vadare vi ska hålla koll efter på bankarna som bildats.

Ha en riktigt skön sommar nu. Själv går jag raka spåret in på hösten.


Kommentarer

Ett svar till ”Nu kommer hösten”

  1. […] har jag fastnat för Johannisbergs Vattenpark här hemma i Västerås. En nyanlagd våtmark som jag skrivit om tidigare. Nu under sommaren har vattennivån sjunkit och fina bankar har blottats som drar till sig […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.