Billekar för fågelskådare

Nu i semestertider när man hamnar bakom husvagnar och långtradare och inte alls kommer fram så fort som man räknat med kan det vara på plats med lite tips om billekar.

Som barn hade man en uppsjö av lekar och småbarnsföräldrar samlar på dem, men faktum är ju att det inte är ett dugg roligare att sitta länge i en bil bara för att man råkar bli äldre än 10 år.

Jag behöver sysselsättning när jag åker länge och eftersom jag har en son som delar mitt intresse har vi ofta lekt fågelrelaterade lekar. Mest den första av dessa lekar nedan som jag tänker tipsa om.

Bilkryss

Vi har valt att kalla denna lek bilkryss och det är kort och gott ett artrally när man kör bil. Det gäller alltså att samla på sig så många arter som möjligt under resan. Det är den som upptäcker fågeln som får tillgodoräkna sig arten. Resterande deltagare får försöka hitta en egen. Så nu gäller det för den som redan har den arten att hålla masken om man upptäcker en till vilket inte alltid är så lätt.

Flest arter när man är framme vinner.

Varianter

Engelska artnamn

Ett tag körde vi med engelska artnamn för att träna upp oss i det, men ganska snabbt så blev sonen för bra så vi återgick till svenska artnamn. Här går det ju att variera hur man vill med latinska namn, tyska namn, nordska namn. Det är våra språkkunskaper och behov som styr det.

Med blockers

Samma som vanliga, med tillägget att om man upptäcker en art man redan har och ropar ut den så får inte de andra deltagarna den arten. Man kan alltså blocka fåglar för sina motståndare.

Mellan bilar

Om man åker i sällskap som omfattar fler än en bil kan man tävla mellan de olika bilarna. Något vi gjort när vi åker på fågelresor då alla som är med är fågelintresserade.

Tips: Åker man långt blir det efter ett tag ganska långt mellan bilkryssen så det kan vara bra att anteckna hur många arter varje deltagare har. Man tappar lätt räkningen när leken börjar gå i stå.

Poängjakt

Som bingo men man tar fram ett antal fåglar och fågelrelaterade saker man ska hitta längs resvägen som ger poäng.

Här måste man förebereda ett poängystem och beroende på var och när man åker kan det behöva korrigeras.

Exempel

  • Ormvråk 2p
  • Fågel sitter på mitträcke 5p
  • Omflugen av ringduva 10p
  • Skrattmåsar efter traktor 5p
  • Kryssmärke på bil 20p
  • Rubinnäktergal 2500p

Det går att hitta på vad man vill. Precis som med Bilkryss så är det upptäckaren som får poäng.

Varianter

Bingo

Gör om dessa poäng till bingobrickor och låt alla få kryssa allt.

Börringevråk

Samma lek som Gul Bil. Ser man en börringevråk får man slå sin medpassagerare på armen.

Jag tänker på en fågel

En deltagare tänker på en fågel och de andra deltagarna får ställa ja och nej frågor om fågeln och på så sätt komma fram till vilken fågel det är.

Den som först gissar rätt fågel får tänka på en ny.

Denna lek har faktiskt varit nyttig och lärorik när det kommer till att kunna beskriva fåglar och att snabbt kunna dra slutsatser på beskrivningar. Något man haft nytta av när ickeskådare sett någon fågel som de beskriver.

Välj en fågel

En deltagare väljer en fågel som är rimlig att få syn på under färden och sen ska alla försöka hitta den. Den som hittar den får välja en ny fågel.

Tips: Det kan ta tid att hitta vissa arter, därför kan man begränsa tiden för varje fågel.

Variant

Strunta i att det tar tid. Låt det få bli en evighetslek i ett begränsat sällskap. När minst två personer ur sällskapet åker i samma bil gäller det att hitta just den fågelarten. Kom bara ihåg att det ska vara rimliga arter att hitta, men väljer någon t ex trana i september vilket är rimligt och sen går tiden så kan det dröja till våren innan det blir dags för tranor igen.

Det var de lekar jag lekt eller kommit på utan att få respons. Någon som har en egen fågelrelaterad lek de lekt i bilen för att göra resan mer uthärdlig? Tipsa som kommentar här eller på Facebook.


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.