Juli började där juni slutade, med nattlyssning. Jag försökte några gånger till att få in kornknarr i Asköviken men det gick sig inte. Flodsångaren i Barkarö däremot fortsatte att sjunga in i juli och den verkade få sällskap som har väckt en del bryderier bland de lärde. Lyssna på avsnitt 27 av Pjodden.

Fjällskådning

Den 4:e drog jag Benjamin och Nori upp till Härjedalen och med Mittådalen som bas hade vi några härliga skådardagar på fjället. Flatruet, Mittåkläppen och Torkilskläppen var några av platserna som besöktes och vi fick in det mesta vi kommit dit för utom fjällripa.

Foto: Nori Ahari

Bäst av allt var att vi lyckades få in jaktfalk, men var vi såg den tänker jag inte berätta.

Hemma igen

Vi var hemma en dag innan det var dags att skjutsa Benjamin till Kvismaren för två veckors tjänstgöring på fågelstationen.

Själv fördrev jag tiden med småutflykter i jakt på eventuella årskryss och tidigt höststräckande arter.

En busksångare i Grythyttan kändes plötsligt lämplig att åka på. 16 mil är inget man normalt drar för en busksångare, men med närheten till knuthöjdsmossen så kan kombinationen lomkväll och busksångare vara värt 16 mil i bil.

Jag har också spenderat några kvällar vid Kvicksundsbron för lite sträckskådning. Några officiella kvällar med VOF och några för mig själv eller med någon skådarkompis. Inga riktigt bra sträckkvällar, men några trevliga arter har sträckt förbi när jag stått där. Dvärgmås, storspov, silvertärna.

Ringmärkning

Benjamin ringmärkte för glatta livet i Kvismaren och har inte kommit hem från sin andra vända än.
Själv har jag hunnit med att assistera vid Önstensborg några gånger.

Luleå

Efter att ha hämtat Benjamin vid Kvismaren åkte jag och han direkt till Önstensborg och ringmärkte en sista omgång innan familjen drog norrut mot Luleå. Vi hade lånat ett torp intill Lövskärs hamn och skulle tillbringa några dagar där och förhoppningsvis skulle det hinnas med lite skådning.

Vädret var dock inte på vår sida. Mulet och blåsigt och en hel del regn, men mot slutet av vår vistelse där sprack det upp och bjöd på en fin sommarnatt i ladrike och en kväll vid Kallax hamn och strandäng.

Inga årskryss lyckades vi med i Norrbotten, men väl fjällgås på vägen upp när vi stannade till i Hudiksvall och Lillfjärden.

Min lista med landskapskryss 2022 fick dock en rejäl skjuts av att vi passade på att rapportera arter hela vägen upp och jag har nu arter rapporterade i 19 landskap och totalt 1045 landskapskryss i år.

Månaden avslutades sen med en kväll vid Kvicksund. Ingen märkvärdig kväll, men vädret var sommarljuvligt och två skräntärnor fick vi in bland alla skrattmåsar och fisktärnor som sträckte förbi.

Kortfakta

Antal inrapporterade arter: 146 (nytt rekord med råge)

Arter på Skolgårdslistan: Sommarlov

Antal fältdagar: 31

Antal X: 0

Antal årskryss: 12

Minnesvärda observationer: 

  • Lomkväll på knuthöjdsmossen
  • Jaktfalk
  • Talgoxebonanza på Önstensborg
  • 87 kustsnäppor förbi Kvicksundsbron

Publicerat

i

av

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.