Varje år när årets fågelungar är utflugna så dyker det upp bilder på olika ungar i facebookgrupper med funderingar kring vad det kan vara för fågel.

Fågelungar är kniviga och även vana fågelskådare kan ha bekymmer att artbestämma enskilda individer, men övning ger färdighet och ofta hänger de ihop med sina föräldrar en tid och blir matade, så att ha tålamod och vänta ut eller leta upp en vuxen fågel i närheten kan vara ett knep.

Ung rödhake

Ett misstag som många oinvigda ofta gör är att de förväntar sig att ungarna ska vara mindre än sina föräldrar, vilket kan vara ganska logiskt med tanke på att det ser ut så i stora delar av djurvärlden. Framförallt bland däggdjur.

Men med fåglar är det oftast inte så. Det finns grupper av fåglar där ungarna är s.k borymmare som lämnar boet så fort de kläcks. Hönsfåglar, andfåglar, måsfåglar och vadare är exempel på dessa. De klarar sig antingen helt på egen hand från början eller så följer de sina föräldrar. Ofta behöver de inte matas.

Tättingar som är den största ordningen fåglar föder dock upp sina ungar i boet tills de blir flygfärdiga eller näst intill flygfärdiga och dessa ungar växer sig fullstora redan i boet och därför skiljer inte storleken nämnvärt på den vuxna fågeln och ungen när man ser dem utanför boet. Det samma gäller t ex hackspettar och seglare som också häckar i vår närhet.

Varför jag nämner detta är för att det är relativt vanligt att folk hittar fågelungar som de fotograferar och sen med en dåres envishet menar inte är ungar eftersom de är för stora.

Det händer också att de fotar t ex en mindre hackspett och absolut vill ha det till en unge eller en svartmes som blir en talgoxunge.

Men så är det alltså inte. Hittar du en ung talgoxe ute och flyger nu så är den lika stor som sina föräldrar, men deras fjäderdräkt skiljer sig från den vuxna och är mer gul.

En anledning till att unfågeldräkten skiljer sig från den vuxna dräkten som framförs är att fåglar är väldigt revirhävdande på sin häcklokal och ofta är de aggresiva och präglade att instinktivt köra bort inkräktare. Om en ung rödhake skulle ha samma dräkt som sina föräldrar skulle den med största sannolikhet köras bort från reviret så fort den klev utanför boet och det skulle minska överlevnadschansen för den radikalt.


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.