Fåglar jag fotat – tornfalk

När jag var liten och som ung vuxen med ett fågelintresse som fortfarande bara gick på stand-by. Innan jag började söka upp fåglar utan bara noterade fåglar i min närhet hade jag aldrig sett tornfalk.

Jag begriper faktiskt inte hur jag kunde undvika den. Tillsammans med ormvråk är det den rovfågel man ser oftast och dessutom är det en fågel man ser ofta i ickeskådarsituationer.

Att den dessutom är ganska lätt att artbestämma gör det hela till en gåta för mig.

Den här falken fotograferade jag en sommar utanför Piteå när vi hängde i mormor Guns sommarstuga och hon hade en häckning i en gran intill. Ungarna var ganska oskygga och det var ett ständigt liv på dem så fort någon av de vuxna falkarna kom.

Jag skrev rovfågel ovan, men ska vi vara petiga är falkar inte nära släkt med de hökartade rovfåglarna utan likheten har uppstått genom konvergent evolution. D.v.s. att likheten i beteende och utseende uppstått oberoende av varandra.
Falkar är närmre släkt med papegojor och tättingar än med hökar.


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.