Råstasjön och Lötsjön

En trevlig utflykt i början av året är att åka upp till Solna och Sundbyberg och ta ett varv runt Lötsjön och Råstasjön för att årskryssa.

Framförallt Råstasjön är en bra lokal året runt, men Lötsjön känns mer som en stadsparksdamm under vår och sommar. På vintern övervintrar det dock en hel del spännande arter och Råstasjön har blivit känd för sina vattenrallar. Idag hittade vi dock inga sådana.

I området finns fler matningar och det brukar inte vara svårt att hitta de lite mer sparsamma övervintrarna som rödhake, bofink och gärdsmyg. Där vattenrallarna brukar hålla till hittade vi tre rödhakar och två gärdsmygar och strax efter kom en flock stjärtmesar och gladde oss ett tag.

Istället för att gå runt sjön valde vi att gå tillbaka samma väg för att eventuellt hitta en vattenrall, men det var fortfarande bara rödhake, koltrast och gärdsmyg där. Så nu fortsatte vi istället till det öppna vattnet i västra änden av sjön. Där skulle det hålla till en snatterand med gräsänderna och den hittade vi faktiskt omgående.

Trevligt med en snatterand som inte är skygg. Förutom snatteranden fanns här också en hel del gråhäger, men för våra årslistor var sothönsen och rörhönorna och grönsiskorna roligare.

Nu fortsatte vi mot Lötsjön som tyvärr inte hade lika mycket öppet vatten som den brukar ha så där var det ganska ont om fågel. Däremot hittade vi en matning på Golfängarna där det fanns bofink och steglits och sen dök det helt oväntat upp en hämpling. En art som inte var rapporterad tidigare vad vi kunde se.

Riktigt roliga årskryss och bra för Benjamins januarirally.

När vi kom till bilen ock skulle åka iväg så varnade den för lågt tryck i ett av bakdäcken. Vi hade fått pyspunka.
Vi valde dock att fylla på däcket och se hur bra det höll, men det tappade tryck ganska snabbt så vi bestämde oss för att ringa assistans. Det ingår ju trots allt i vår försäkring.

Att vänta på assistans kan dock ta tid, framförallt i Stockholm, så vi valde plats med omsorg och begav oss till 30-meterskärret vid Norra Järvafältet där vi kunde skåda lite fågel medan vi väntade.

Varfågel fick vi ganska snabbt hjälp med och sen var det ingen lång avstickare att ge sig upp till JOK-matningen, men där hittade vi inget som vi inte har hemma.

På det gamla flygfältet skulle det finnas fasan så Benjamin gav sig ut och följde spåren tills han hittade en tupp som satt och tryckte i en gran. Han ropade dit mig och jag kunde också årskryssa den.

Två timmar och fyrtio minuter efter att vi ringde assitansen så kom det en bärgare. Han påbörjade genast bortforsling av bilen vilket fick mig att protestera. Vid pyspunka ska man få hjälp på plats så att man kan ta sig hem, men han visste inte hur man skulle göra det och hade inte saker med sig för det. Han muttrade lite om att det finns en lagningssats i vår bil sen fyllde han på luft åt oss.

Hur vår lagningssats fungerar lyckades inte jag klura ut så jag drog till en mack och köpte en flaska nödlagning och sprutade in i bilen. Det höll hela vägen hem. Hade det inte varit för varfågeln och fasanen så hade timmarna vi väntade på att inte få hjälp varit bortkastade. Men nu slutade det med två extra årskryss.

Totalt blev det 8 årskryss för mig idag och jag tror att det blev lika många för Benjamin. Roligast var hämplingen för den hade vi inte väntat oss.


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.