Månadens fåglar – december 2022

Den mörkaste tiden på året blir det alltid lite mindre tid för fågelskådning. Det är mörkt när man åker till jobbet och mörkt när man åker hem. Då är det bra att man har det jobb man har och tar sina lunchpromenader som vanligt, annars är det helgerna man har tid på, men man ska hinna med att fira jul också.

Jobbskådning runt Råmarbo dämme

Detta var andra året på Gäddeholm och jag startade inte upp någon matning utan tänkte nöja mig med det som rörde sig runt om i markerna. Förra vintern var det ganska gott om fågel i alkärret och i granplanteringarna. Den här vintern har dock invasionsarterna svikit helt. Inga bergfinkar, grönsiskor, tallbitar, korsnäbbar. Några få sidensvansar och någon enstaka gråsiska är det enda jag kunnat glädja mig åt.

Vädret var dessutom ganska ostabilt med regn och rusk blandat med snö och iskyla så några rovfåglar kunde jag inte heller se. Varfågeln är den fågel jag saknar på skolgårdslistan som jag spanar mest efter men ser jag något vitt i salixsnåren vid dämmet är det alltid en skata.

Musikhjälpenrallyt

I samband med musikhjälpen arrangerar Skådarhjälpen ett artrally där jag deltar år efter år. Tävlingen är mellan olika landskap, eller rapportområden för att vara mer exakt. (Stockholm och Göteborg är egna områden) så för min del som program- och aktivitetsansvarig i Västmanlands ornitologiska förening handlar det dessutom ganska mycket om att engagera folk och få dem att delta.

Som heltidsarbetande blir det fokus på de båda helgerna började med en exkursion där vi skulle besöka matningar och där fyllde vi på ganska många mer eller mindre vanliga fåglar. I Skinnskatteberg hoppades vi på gråspett, men där fick vi tji och jag återkommer till den senare.

Andra helgen fokuserade jag och Benjamin på skådning nära och försökte bland annat hitta en vattenrall i Hamre våtmark. Gott om spår men vi lyckades inte hitta någon fågel. Jag hittade dock skäggmes och sävsparv och skäggmes var jag ensam om i Västmanland. Att vi fokuserade hemma är inte hela sanningen. Vi drog en sväng till Skinnskatteberg och dippade på gråspetten igen.

Julskådning

Julledighet brukar alltid innebära tid för skådning. Vi firade jul i Gävle och där har jag haft Gråspett tidigare år när jag firat jul där. En gråspett hade rapporterats 10 min från NPG:s mammas hus vid en matning intill en idrottsplats. Idrottsplatsen hittade vi, men ingen matning och ingen gråspett. Efter lite mer sökningar på Artportalen kunde vi konstatera att det rörde sig om en tomtmatning på bostadsområdet närmast idrottspålatsen.

På juldagen drog jag och Benjamin ut mot Granskogens naturreservat där jag haft gråspett tidigare år, men efter några km på oplogade skogsvägar kunde vi konstatera att matningen där inte var aktiv. Besvikna vände vi hemåt och fick syn på en mörk fågel som dök ner i diket. Korp? Tjäder? Vi blev inte kloka på fågeln, När den kom upp igen såg vi till vår stora glädje att det var en lappuggla. En annan art vi saknade på artlistan som vi faktiskt räknat bort.

Slutspurt

Trots att det bara var några få dagar kvar på året gav vi inte upp jakten på fler arter till våra årslistor. I Färslöv i Skåne hade det upptäckts en baltimoretrupial. En amerikansk art som aldrig tidigare setts i Sverige. Den 27:e skulle jag jobba, men sen hade jag möjlighet att åka ned. Jag Benjamin och Petter drog ner för en tvådagars tur till södra Sverige där vi förutom trupialen kunde hänga in en trädgårdsträdkrypare i Lund.

Väl hemma firade jag min födelsedag framför vår tomtmatning och på nyårsafton valde jag och Benjamin att göra ett sista försök på gråspetten och åkte till Skinnskatteberg. Den här gången blev vi inte överraskade av snöfall, men väl en isig vändplan vid matningen. Så isig att vi inte tog oss därifrån så vi fick ringa bärgare. Tur var väl det, för när vi väntade på bärgaren kom gråspetten äntligen fram. Den vågade sig inte ner till matningen men lockade ivrigt från träden innan den flög iväg.

Månaden i siffror

Antal inrapporterade arter: 82 – nytt rekord

Antal fältdagar: 31

Antal X: 1

Antal årskryss: 4

Antal skolgårdskryss: 0

Minnesvärda observationer: 

  • Lappuggla i Gästrikland
  • Baltimoretrupial
  • 13 smådoppingar i Lunds reningsverksdammarKommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.