Månadens fåglar – mars 2023

Mars började där februari slutade. På Öland med Benjamin. Vi tog några sportlovsdagar med riktigt fint vårväder och checkade in på Ottenby vandrarhem.

När vi åkte dit var det årskryss av vårfåglar som stod på önskelistan och oj vad vi årskryssade. 18 årskryss de två första dagarna i mars och bäst av dessa var nog de fyra kornsparvarna som höll till på Bondängen. På gångavstånd från vandrarhemmet.

Örnräkning

Första helgen i mars räknar vi örnar i Mälardalen. Jag ansvarar för en station vid Frövisjön, där jag tillsammans med Unga fågelskådare Västmanland räknar örn under 2 timmar. Som vanligt var det ont om örn, men vi brukar försöka skåda vårfåglar också. Tyvärr var det kraftig blåst och ingen direkt fart på vårfåglarna så vi stod mest och huttrade och fick i alla fall se några få örnar.

Ugglevecka

Vecka 12 med start helgen vecka 11 så har vi ugglevecka i Västmanland. Årets upplaga började riktigt bra med varm luft söderifrån som fick fart på ugglorna och inledningen av veckan såg riktigt lovande ut. Framförallt var det kattuggla som ropade. I skogen var det tystare, men vi hade en lappuggla och slaguggla i Västerås. Sparvugglor var det också ganska gott om. Men pärlugglorna svek och bara en hornuggla i hela Västmanland.

För vår egen del hade jag och Benjamin en tyst vända i Rytterne. Konstigt med tanke på att det samtidigt ropades hej vilt på Tidö. Vår Zon vid Haraker körde vi över senare i veckan och där hittade vi några kattugglor.

Kryssande

Några kryss har vi inte hunnit med och när mars mest bestått av bakslag så har man inga stora förhoppningar om något mer exotiskt som dyker upp. Men de fåglar som rör på sig norrut har dock bjudit på skolgårdskryss och ett riktigt efterlängtat och blytungt västmanlandskryss.

På skolgården var det varfågeln som gäckade mig förra vintern och nästan hela denna vinter, men när våren gjorde sig påmind satt den där vid dämmet. Jag har sen sett den flera gånger.

Utanför Västerfärnebo hittades äntligen rödhalsad gås. Två stycken som rastade tillsammans med bläsgäss. Det hela sammanföll med värsta bakslaget så vi började med att leta efter dem i spöregn för att dagen efter fortsätta i snöoväder.

Men vi hittade dem även om observationerna var så långt ifrån njutobsar man kan komma. Fast det struntar jag i. Jag har dreglat över en rödhalsad gås i Västmanland i flera år och stört mig på att de dyker upp i alla grannlandskap men av någon anledning verkar de undvika Västmanland. Tills i år.

Månaden i siffror

Antal inrapporterade arter: 87

Antal fältdagar: 21

Antal X: – 1 Västmanland (rödhalsad gås), 1 Skolgård (varfågel)

Antal årskryss: 25

Årskryss Vstm: 16

Minnesvärda observationer: 

  • Rödhalsad gås i Västmanland
  • Varfågel på skolgårdslistan
  • Bofinksbonanza på matningen hemma
  • Kattugglebonanza på Tidö

Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.