Månadens fåglar – april 2023

Man vet att man kommit av sig lite i bloggandet när man upptäcker att det bara är ett inlägg sen jag skrev om månadens fåglar i mars när jag en smula sent ska börja skriva om månadens fåglar i april.

Inte för att det inte hänt något. I april och början av Maj händer det jättemycket och det blir en hel del skådande så det finns att skriva om. Just nu har jag dock skrivit en hel del annat till fågelklubbens hemsida och även på Facebook och instagram och då kommer jag av mig här på bloggen.

Svarthalsad trast.

April började stort för oss Västmanlänningar med ett efterlängtat fynd av en svarthalsad trast. En sibirisk art som setts ett 60-tal gånger i Sverige men de senaste 10 åren har den varit så gott som årlig i landet. Om det beror på att de ökar och börjat ändra sina flyttvanor eller om det bara är så enkelt att det upptäcks fler på grund av att folk har bättre möjlighet att fota konstiga fåglar vid sin matning och via Facebook och andra sociala medier ta reda på vad det är de fotat.

I alla fall har det saknats fynd i Västmanland ända till nu vilket gladde oss som tycker att Västmanlandslistan är viktig.

Påskrally

Under påskhelgen har vi sedan pandemiåret 2020 en tradition att skåda fågel och tävla om vem som ser flest arter här i Västmanland. Folk går kanske inte man ur huse, men vi som deltar har roligt och tar tävlingen på största alvar och lägger upp strategier för hur vi ska optimera våra artlistor.

Under skärtorsdagen brukar Benjamin satsa på eko-listan eftersom han har påsklov och jag jobbar. Jag kämpar på, men han skaffar sig alltid ett litet försprång som jag får ligga i för att komma ikapp.

Under långfredagen drog vi till skogs för att försöka hitta lite skogsfågel. En slaguggla i gryningen och orrspel i skogen, men jag lyckades inte hitta tjäder och järpe som vi lyckades med förra året. Benjamin hade dock tur att få syn på en tjäder som jag missade för att jag stod och glodde åt fel håll.

Påskdagen firade vi i Gästrikland så då fick det bli ett kort stopp vid Frövisjön på morgonen för att få in en gravand som var larmad och sen hann vi med lite skådning på kvällen när vi kom hem.

Påskafton spenderade vi på Ängsö som är det närmaste man kan komma kustskådning i Västmanland. Ejder hade setts där tidigare under helgen, men vi hittade bara skäggdopping och sjöorre. Desto bättre hade vi det i hagarna senare med sjungande trädlärka och en hel del annat smått och gott.

Annandagen tillbringades på Hässlö där vi hade riktigt fina obsar av skäggmes som med största sannolikhet var nyanlända för det var ett intensivt pingande i vassen vid kanonkullen.

Vardagsskådning

Resten av april blev det mest vardagsskådning med promenader kring dämmet under vardagarna och besök vid Frövisjön och Asköviken under helger. Med ljusare kvällar började vi också besöka våra mest omtyckta lokaler under vardagkvällar och vårens första kvällspromenad på Hässlö är alltid lika välkommen.

De ljusare dagarna gäller ju också under morgontimmarna så det blev lite skådning innan jobbet några gånger också. Spaning efter sjöfågel från Gäddeholms hamn och något besök på Trådarängarna där vi i år hade riktigt fint besök av en liten grupp fjällgäss som stannade ganska länge.

Valborg

Med valborgsmässoafton en söndag blev det ingen klämdag, men ändå en tredagarshelg även om måndagen inträffade i maj. Under lördagen passade vi på att ställa ordning vår märkplats vid Önstensborg. Några årskryss lyckades vi jobba in där och på Johannisbergs vattenpark efter att vi var klara med märkplatsen.

På valborgsmässoafton hade vi i år en beckasinkväll i Asköviken med fågelklubben. 25 deltagare som började med fika och lite trevlig skådning vid Lövstaspången för att sedan röra oss till Rudöklippan där vi under tystnad inväntade beckasinspelet. Först enkelbeckasiner och efter ett tag även dvärgbeckasin som rastar på sin väg norrut men spelar även under flytt.

Månaden i siffror

Antal inrapporterade arter: 134

Antal fältdagar: 28

Antal X: – 1 Västmanland (svarthalsad trast), 1 Skolgård (skäggmes)

Antal årskryss: 35

Årskryss Vstm: 55

Minnesvärda observationer: 

  • Svarthalsad trast i Västmanland
  • Skäggmes på skolgårdslistan
  • 7 fjällgäss vid Trådarängarna
  • Fjällgås vid Asköviken
  • Röda glador på hemmaplan
  • Göktyta från sovrumsfönstret
  • 3 gravänder i Frövisjön

Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.