Månadens fåglar – Maj 2023

Nu är jag verkligen inne i en period med riktigt sporadiskt bloggande. Det blir bara månadens fåglar just nu. Men vill man se vad jag håller på med kan man alltid läsa vår ringmärkarblogg på VOF:s hemsida. Där hittar man en anledning till att jag inte bloggar här.

Maj är en intensiv fågelmånad och timmarna och dagarna räcker inte riktigt till. Vi startar upp ringmärkning, har fågelskådningens dag, åker till Öland, inventerar och försöker hinna med lite vardagsskådning mellan allt detta.

Ringmärkning

I år är det fjärde året vår ringmärkargrupp har CES-märkning och tredje året på Önstensborg där vi började och sen flyttade tillbaka till förra året. 3 omgångar per månad märker vi och vi hade en riktigt stabil uppstart med bra flöde av fåglar de tre omgångarna vi märkte under maj.

2 helt nya arter för oss har vi lyckats fånga och märka. Grönsångare och törnskata. Dessutom har vi fångat gulsparv som alltid funnits på lokalen, men aldrig fastnat i näten.

Bäst var annars den rödhake med fransk ring som vi fångade omgång 2. Vi har skickat in vårt majresultat nu och väntar på rapport om var fågeln märktes. Riktigt kul med vår första utländska kontroll.

Fågeltornskampen och Fågelskådningens dag

Första helgen i maj är det alltid fågelskådningens dag och Fågeltornskampen. Vi håller till i Asköviken där vi under lördagen kör tornkampen och på söndagen guidar vi folk till fågeltornet. En kul helg och vi är några som gjort detta under många år och fågeltornskampen börjar gå på rutin och riktigt bra nu.

Under många år fick vi alltid se oss besegrade av Köping som till och med vunnit hela kampen en gång. Men vårt ensvisa nötande har gett oss rutin och vi vet vilka vanliga arter som är svåra och vilka arter som man inte behöver anstränga sig så hårt för att hitta. Så vi delar helt enkelt upp oss och letar hårt från start efter t ex skata och sothöna.

I år hade vi dessutom lite tur med en kungsörn och en storlom. Arter man ytterst sällan hittar i Asköviken. Så vi slog nytt artrekord för oss och hamnade på en hedrande 5:e plats i Sverige och för andra året i rad vann vi i Västmanland.

Öland

Förra året var jag på Gotland på styrelsemöte under Kristi Himmelsfärdshelgen, så jag såg verkligen fram emot att få tillbringa hela helgen med Benjamin och andra skådarkompisar. Dessutom skulle NPG och hennes kompis med. Inte för att skåda utan mer som sällskap och för egna äventyr.

På vägen ner kände jag dock något oroväckande i halsen som jag försökte nonchalera och under fredagen tilltog det och jag försökte låtsas som om det inte var något. På lördagen kunde jag dock inte stoppa huvudet i sanden längre utan jag låg däckad och sov med feber hela dagen och sen kämpade jag tappert under söndagmorgonen men orkade inte mycket.

Trots denna elaka förkylning lyckades jag ändå hänga in tillräckligt många årskryss för att resan ska ses som lyckad, men någon njutbar skådarhelg på Öland blev det inte. Mest ett plågsamt kämpande.

Sjöfågelinventering

Under maj ska sjöfåglar inventeras. Regeln är att räkna blöta områden och räkna fåglar som trivs i det blöta. Rovfåglar, måsar, änder, gäss, vadare och sumphöns.

Jag har 3 våtmarker på mitt ansvar. 2 ute i Gäddeholm där jag jobbar och dessa hinner jag innan jobbet. En skön start på dagen. Den ena av dem är Råmarbo dämmer som ligger i anslutning till skolgården och där har jag riktigt bra koll på vad som rör sig på dammarna. Den andra är en fågeltornsräkning nere vid Trådarängarna.

Sen har jag en inventering tillsammans med Unga Fågelksådare Västmanland där vi tillsammans inventerar Johannisbergs vattenpark. En nyanlagd dagvattenvåtmark i utkanten av Västerås. Ett spännande projekt där vi har chans att se vad som söker sig till en ny våtmark och hur artsammansättningen förändras under tidens gång när det växer upp vass och andra vattenväxter.

Försommarpromenader

Sen jag klev in i styrelsen i VOF och började engagera mig i vårt program har jag guidat försommarpromenader på Hässlö och dessa fortgick även under pandemin. Nu är det en stabil aktivitet i vår verksamhet som samlar 20-30 deltagare varje gång. Vi promenerar tillsammans längs en cykelbana som går i kanten av vasshavet i Hässlösundet. Varannan onsdag går vi söderut mot Trådarängarna och varannan går vi norrut mot Hamre våtmark.

Årets promenader har varit lite väl blåsiga för optimal utdelning, men vi har hittat skäggmes, kärrsångare, vattenrall mm. Svårigheten ligger dock i att få alla deltagare att höra och se svårobserverade fåglar och blåsten gör det inte lättare. Nu hoppas vi på lite mindre blåst i juni när vi har de två avslutande promenaderna.

Månaden i siffror

Antal inrapporterade arter: 168

Antal fältdagar: 25

Antal X: –

Antal årskryss: 44

Årskryss Vstm: 27

Minnesvärda observationer: 

  • Kungsörn i Asköviken i MAJ!
  • Bobyggande ringduvor på vår altan
  • Franskmärkt rödhake på Önstensborg
  • Årta i par under en sjöfågelinventering

Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.