Månadens fåglar – juni 2023

Nattlyssning

Juni är de sena nätternas tid för mig. Jag beger mig gärna ut i försommarnätterna för att lyssna efter nattsjungande fåglar. Så fort vinden blir svag och gärna med klart väder vill jag ge mig ut och så blev det också i år.

Jag och Benjamin har några favoritområden som vi besöker varje år. Öjesjöbrännan, Fläcksjön och sen brukar vi åka runt i Dingtuna, Lillhärad och Barkarö. En hel del fina kvällar fick vi och som grädde på moset lyckades vi få in två nya arter i Asköviken. Flodsångare och kornknarr. En nattskärra observerades också i Asköviken, men den missade vi.

Inventering

Merparten av de inventeringar jag gör varje år gör jag i maj, men den mest tidskrävande gör jag i början av juni. En sommarpunktrutt i Rytterne som jag kan hinna med innan jobbet om jag vill. Men den ska hållas runt den 5:e så jag brukar alltid passa på att göra den på nationaldagsmorgonen. En riktigt skön tradition. Att åka ut ensam och stå 5 min och lyssna och spana vid 20 punkter. Inga direkt oväntade fynd, men en rördrom som tutade 3 kilometer bort var ganska kul att få in trots att jag stod mitt i jordbrukslandskapet.

Ringmärkning

Efter majmärkningarna fortsatte siffrorna uppåt den första omgången i juni, men sen kom det helt oväntat högsommarväder redan i juni och våra fångstsiffror sjönk i samma takt som våra små skogskärr torkade ut. Med tanke på hur det gick förra året när det var torrt hela juli och augusti kändes det inte alls kul.

Midsommarmärkningen som brukar vara en intressant märkningsomgång gav ynka 5 fåglar.

Skolgårdsskådning

Som vanligt är min skolgård den mest besökta fågellokalen för mig. Att promenera runt Råmarbo dämme på mina lunchpromenader själv och ibland ta med mina elever på eftermiddagarna är en skön terapi. Här kan jag följa sångsvansfamiljen och sothönefamiljerna. Sothönornas ungar såg jag första gången i början av juni och sångsvanen hade jag sett 3 ungar redan i slutet av maj, men de håller sig gärna undan innan ungarna blivit tillräckligt stora.

Ett nytt skolgårdskryss lyckades jag också få in, när en gluttsnäppa sträckte förbi rakt över skolgården.

Skatungar

Hemma på tomten har Benjamin och jag följt våra skator som byggt bo i vår tuja. Med lite ansträngning kan vi se boet, men framförallt kan vi höra skatorna som håller bra koll på granskapets katter, sparvhökar och troligtvis även oss.

Vi hörde när ungarna blev större och började tigga så fort någon av de vuxna skatorna landade i tujan och den 12 juni var det så dags för dem att ge sig ut och utforska världen utanför.

4 skatungar som satt på granntomten och sedan underhöll 50% av familjen. De har hoppat runt på tomten och gjort livet surt för den andra halvan av familjen. Men framför allt har de varit riktigt jobbiga mot sina föräldrar.

Jag har nämligen bjudit dem på mat. Men de hoppade bara fram till det jag lade ut och skrek tills någon av föräldrarna kom och plockade upp maten och gav dem det.

Efter ett tag tog de dock mod till sig och började födosöka på egen hand.

Månaden i siffror

Antal inrapporterade arter: 88

Antal fältdagar: 19

Antal X: –

Antal årskryss: 5

Årskryss Vstm: 7

Minnesvärda observationer: 

  • Gluttsnäppa på skolgården
  • Flodsångare i Asköviken
  • Kornknarr i Asköviken
  • Stora mängder nattskärra runt Fläcksjön och Öjesjön

Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.