Månadens fåglar – juli 2023

Benjamin till Kvismaren

För tredje året i rad åkte Benjamin iväg till Kvismarens fågelstation under sommaren. Tidigare år har han bara varit där några få veckor, men i år blev det 6 veckor på raken utan sovmorgon för honom.

Kvismaren ligger ju bara en dryg timme hemifrån så vi åkte dit och hälsade på honom. Han ordnade en liten eftermiddagsmärkning åt oss och hela familjen fick vara med. Jag plockade fågel, Felicia skrev protokoll och Erika gjorde vad hon kunde för att hålla myggen på avstånd.

Ringmärkning

Semestertider med två 17-åriga ringmärkare borta på fågelstationer satte vår egen ringmärkning på prov. Som om inte personalbrist räckte så bestämde sig vädergudarna för att ge oss den ostadigaste juli i mannaminne. Här gällde det att planera och pussla med folk så att vi fick till de tre märkningarna vi skulle genomföra.

Precis som förra året var det omgång 8 som var den mest fågelrika. (med reservation för att vi har en omgång kvar) Förra året var det ganska fågelfattigt till sista nätrundan då vi fick 50 fåglar. I år var det jämt flöde hela omgången och en riktigt rolig omgång med både mycket fågel och många arter. Bland annat vår första näktergal på Önstensborg.

Knuthöjdsmossen

Tidigare år har vi aldrig haft några exkursioner i juli eftersom det är semestertider. I år ville vi dock testa att ha en exkursion på Knuthöjdsmossen som är känd för sina smålommar. Ett besök där mitt i sommaren är magiskt med lommar som flyger runt och lommar som simmar och låter sig höras.

Våra funderingar på om folk skulle komma med eftersom det var mitt i semestern kom på skam. Det blev en ganska välfylld exkursion med deltagare som vi plockade upp på vägen från Västerås till Hällefors. Lommar fick vi se och höra i mängder.

Skärfläckor

Morgonen den 11 juli vaknade jag av ett roligt fågellarm. Två skärfläckor hade siktats i Asköviken. En art som är relativt vanlig längs våra sydliga kuster och på Öland som jag besöker frekvent ser man dem alltid. Men i inlandet och i Västmanland är de att betrakta som rariteter. Senaste observationen är från 2007 och den är bara sedd 6 gånger tidigare i Landskapet.

Därför var det lite bråttom att ta sig ut till fågeltornet, men sen visade det sig att fåglarna stannade över en vecka så alla som var hemma och ville se dem lyckades göra det.

Kvicksund

Juli avslutas alltid med sträckskådning i Kvicksund. Måsar och tärnor sträcker västerut längs Mälaren på sin väg ut mot Västerhavet och längre söderut.

I år var det långt ifrån stabilt väder och förutom våra två onsdagar så fick man passa på när vinden låg på från V och det var någorlunda bra väder. Bästa kvällen hade jag dock en regnig onsdag. Eskilstunafolket gav upp och åkte hem men vi Västeråsare stod kvar och kunde räkna in över 500 skrattmås. Men några riktigt bra sträckkvällar fick vi inte uppleva i juli i år.

Månaden i Siffror

Antal inrapporterade arter: 84

Antal fältdagar: 17

Antal X: –

Antal årskryss: 4

Årskryss Vstm: 9

Minnesvärda observationer: 

  • Skärfläcka i Asköviken
  • Skapligt skrattmåssträck i regn

Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.