Månadens burgare

Inför 2019 fick jag och Benjamin den briljanta idén att göra en Månadens burgare varje månad. Jag tror att det är det bästa nyårslöfte jag haft och ett roligt och lärorikt år vid grillen och spisen blev det.

Från att mest ha köpt färdiga burgare, färdig hamburgerdressing osv så gick vi till riktigt hamburgerhantverk.

Det första vi gjorde var att komma på bra namn på burgarna som gärna fick anspela på månaden vi skulle göra dem. Sen var det bara att börja komponera. Visst blev det några rejäla missar, men också några riktigt fina fullträffar. Här nedan följer varje månads burgare.

Månadens burgare 2019

Januari: Santas Leftover
Hamburgare med julskinka, rödbetssallad och edamer.
Vår första burgare och hantverket lämnade mycket att önska. Den här burgaren skulle jag gärna testa att göra igen med lite bättre känsla än då.

Februari: Charcoal burner
Baconburgare med hickorydressing
Vårt första riktiga framsteg. Hickorydressingen blev riktigt god om än en smula rinnig vill jag minnas, men vi gjorde den fler gånger och fick till den.

Mars: Holy Goat
Panerad haloumiburgare med cheddarost och tryffelmajo.
Funkade, men jag är ingen riktig vän till haloumiburgare

April: King Salmon
Laxburgare med skagendressing
Minns att det var svårt att få till skagendressingen så att den inte blev rinnig, men den här burgaren fungerade om än lite mastiga, men vi testade fler gånger och gjorde dem lite mindre.

Maj: Cinco de Majo
Hamburgare med 5 sorters majo.
Vi kunde inte hålla oss från denna ordvits. Men det blev lite för mycket med 5 olika majo.

Juni: Midsummer murderer
Chorizoburgare med ädelostkräm, picklad rödlök och cheddar.
Nu började vi bli riktigt bra på att komponera burgare och hantera köttet. Den här gillade jag, men delar av familjen var lite skeptiska till ädelostkrämen.

Juli: Chico Tablista
Tacoburgare med guacamole och gratinerade nachos som tillbehör.
Från början skulle burgaren heta Beach boy, men vi kom inte på något bra tema utan körde tex-mex och döpte den till surfarpojke på spanska.

Augusti: Back to School
En vanlig jävla burgare
Ingen kommentar behövs. Hamburgare med köpt korvmojsdressing, senap och ketchup. Dock hade vår rutin gjort att vi nu gjorde dem riktigt snygga

September: This is a dead rooster
Kycklingburgare med mozzarella, saltgurka och bbq-sås.
Om jag gör denna någon fler gång så ska burgaren paneras för rackarns vad tråkig färg kycklingburgare får. Namnet var vi nöjda med i alla fall och det var därför vi skapade en kycklingburgare.

Oktober: Mother of Bambi
Hjortburgare med bacon, lingonmajo och picklad rödlök.
Min favorit från 2019 som jag gjort fler gånger. Viktigt att mala bacon så att inte hjortköttet blir för torrt.

November: California dreamin
Burgare med bacon och jordgubbar
Besvikelsen nummer ett. Trots genuint hantverk så fick jag inte till jordgubbschuttneyn utan den blev ganska sur och förstörde hela kompositionen. Kommer nog aldrig försöka igen även om jag gillar tanken.

December: Lucia macinata
Burgare i saffransbröd, med picklad rödlök och ädelostkräm.
Enda burgaren där vi gjorde allt helt själva. Till de flesta burgare köpte vi garants briochebröd, men det var svårt att hitta brioche med saffran på Hemköp. Saffransbrödet väckte en del negativa kommentarer från vänner som inte vågar ta ut svängarna. Men jag vill påstå att det funkar riktigt bra på burgare.

Givetvis kom vi inte på alla dessa burgare helt från tomma intet. Vi kollade youtubeklipp och googlade inspiration från matbloggar och så passade vi på att testa burgare på alla möjliga ställen när vi var ute och for efter fåglar.

Det tråkiga var att jag inte var aktiv på bloggen 2019. Det hade ju varit ett perfekt ämne att blogga om.

Därför funderar jag på att ta upp detta igen och låta grillen gå varm. Några av burgarna från 2019 är givna igen och några av dem behöver nog en andra chans. Sen kan kreativiteten behöva aktiveras så att vi komponerar några nya burgare.

Benjamin tar studenten i juni så första halvåret har jag nog hans stöd, sen lär han försvinna till någon fågelstation så under sommaren och hösten lär jag nog få slita själv.

Vi får se. Jag har ju hela januari på mig att komma till skott. Så något nyårslöfte blir det inte. Det här är bara en nyårstanke från mig.


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.