Månadens fåglar – december 2023

December händer det inte mycket och i år har det nog hänt ännu mindre än vad som är brukligt. Det brukar dyka upp någon trevlig övervintrare som kan förgylla vardagen för oss skådare, men i år har jag varit lite lat och suget har inte varit tillräckligt för att ge mig iväg på några längre utflykter. En dvärgsparv i Värmdö kommun eller en svarthalsad trast i Linköping känns för långt.

Vi får helt enkelt se om dessa är kvar i januari. Då kanske vi kan fylla på listan för 2024 med dem.

Det har mest blivit fågelmatningar hemma och på jobbet under december, så skådat har jag gjort och rapporterat på artportalen.

Vittrutsdipp

I början av månaden hittades en vittrut i Västerås. vintermörkret gjorde att jag inte hann med att se den så länge det var vardag. Första helgen den var möjlig att se för oss förvärvsarbetare så var jag bortrest till Linköping för styrelsemöte med BirdLife Sverige, så jag fick snällt sitta och titta på larm och bilder på truten och lite annat smått och gott som hittades i Västerås hamn.

Veckan efter fortsatte fågeln att rapporteras av folk som var lediga under vardagar och till helgen skulle musikhjälpenrallyt dra igång. Ett ypperligt tillfälle att hänga in vittruten tänkte jag.

Så blev inte fallet. Vittruten stannade fram till fredag den 8/12 och den 9/12 var jag där och letade och letade utan framgång.

Musikhjälpenrallyt

Mitt i värsta vintermörkret lyser denna tävling upp för oss skådare. Vi skådar och skänker pengar till Musikhjälpen samtidigt. Jag brukar normalt elda på mina Västmanländska skådarvänner och försöka få fler att vara med och så började jag även i år. Problemet var att på söndag kväll den första helgen började min hals att krångla lite väl mycket och sen fick jag feber, så det blev till att vara hemma och kryssa fåglar på matningen bara. Arter jag redan hängt in under helgen. Jag gjorde ett tappert försök att börja jobba på torsdagen och fick in tofsmes på jobbets matning, men på kvällen kroknade jag igen med feber och hela den sista helgen gick till spillo.

Fågelbordskampen i Västmanland

Jag deltar med min matning hemma tillsammans med Benjamin och på jobbet med mina elever, så här har jag fullt upp att hålla koll och fylla på. En veckas sjukfrånvaro mitt i månaden gjorde att jag kunde fokusera ganska hårt på matningen hemma.

Vi har haft lite kul åt att vi alltid lyckas hamna på 9 arter när vi försöker räkna. 16 arter totalt borde ge oss någon dag med lite fler arter än 9. Detta fick jag möjlighet att rätta till när jag var hemma och var sjuk. Först fick jag ihop 10 arter en dag och någon dag senare 11 arter, så nu är vi inte längre fast i 9-artersträsket.

På julafton hjälptes vi åt att hålla koll och då lyckades vi med hela 13 arter en och samma dag. Vi avslutade med stjärtmes. En riktigt trevlig julklapp. Att de sen återkom både på juldagen och annandag jul gjorde inte saken mindre rolig.

Stjärtmes var dessutom den sista av våra totalt 16 arter vi inte haft i december, så nu har vi en komplett decemberlista.

Det går dock sådär i kampen. 17:e plats totalt, 6:e plats i Västerås och 8:e plats i december.

Jobbets matning har också 16 arter och delar alltså 17:e och 6:e-platsen med vår matning hemma. Den har dock gått lite sämre i december där jag bara hittat 12 arter på jobbet.

Julhelgsskådning

Som vanligt blev det också lite skådning under julhelgen. Benjamin hade jullov, men jag jobbade alla mellandagar så vår skådning blev koncentrerad till de röda dagarna. Annandag jul är för mig en fågelskådardag med en del kryss i bagaget. Vad sägs om rostsparv och azurmes som båda hängts in den 26 december.

I år blev det inga extraordinära fågelobsar, men väl en vacker vinterdag tillsammans med Benjamin.

Månaden i siffror

Antal inrapporterade arter: 41

Antal fältdagar: 19

Antal X: –

Antal årskryss: 

Årskryss Vstm: 

Minnesvärda observationer: 

  • 3 dagar i rad med stjärtmes på matningen hemma


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.