Nytt år och ny årslista

Nyårsdagen är en riktig skådardag. Åtminstone för oss som för listor och då specifikt årslistor. Att börja morgonen med en helt tom lista och veta att varje ny art under dagen blir ett nytt årskryss är en skön känsla.

Jag och Benjamin hade bestämt oss för att reka lite inför vårt Artrally i Västmanland som vi ska delta i den 20 januari. Därför skulle vi börja kring soluppgången vid den matning vi tänker börja artrallyt på.

Vi klev upp runt 7 och det första jag gjorde var att fixa lite frukost och sen öppnade jag altandörren för att eventuellt höra något kul. Årets första art blev grönsiska som lockade över tomten och strax därefter kom en grönsiska. I grannens buske satt en koltrast.

Jag var inte ens klar med frukosten och hade redan 3 årskryss.

Väl vid matningen gick det som väntat. Bonus var att matningen var full av stjärtmes när vi kom fram och sen trillade årskryssen in ett efter ett. Alla skogsmesar, domherre, gulsparv, skata, korp osv.

Sen drog vi ner till Skälby och vandrade runt på cykelbanor och snokade in i folks trädgårdar efter matningar. Så illa som det låter är det inte. Vi har bra kännedom om några ställen där man kan få se lite trevliga arter. Men lite skum känner man sig när man med kikaren i högsta hugg spanar över häckar.

Bofink, sidensvans, gråsparv, pilfink och stenknäck fick vi in där.

Nu slappskådade vi mest. Letade rovfåglar på Hacksta och i hamnen. Sen drog vi till Skitviken och hittade storskrake, kungsfiskare och gråhäger.

Vi fick nys om en ny matning på Notudden och där hittade vi steglits. I övrigt var det inga nya arter för oss där, så istället tog vi lunch innan vi fortsatte mot Hamre där vi ville hitta vattenrall. Det gjorde vi inte men innan vi kom fram gjorde vi ett stopp och hörde en bergfink. På Hamre våtmark lyckades vi varken med vattenrall eller gärdsmyg, men väl björktrast.

Nu fick det vara nog tyckte vi. Vi måste ju få in lite januariarter på matningen hemma också och då måste vi vara hemma innan det blir mörkt.

När vi klev ur bilen hörde vi en gröngöling som kom närmare och närmare och slog sig ned i en björk intill huset och strax därefter hörde vi en dubbeltrast. En art vi sannerligen inte är bortskämda med hemma. Men idag kom den väldigt lägligt. 2 min senare och vi hade varit inne och missat den.

Wingspan

Dagen avslutades sedan med ett parti Wingspan hos mina skådarkompisar. Jag har ju uppgraderat med oceanien och fick introducera nektar för dem. Ett riktigt jämt parti som slutade 85, 84, 79. Jag fick 84.

Årskryss

41 årskryss blev det idag. Grönsiska först och dubbeltrast sist.


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.