Fågelmello 2024 – final

Efter 4 deltävlingar och ett finalkval är det nu äntligen dags för final i årets upplaga av vår fågelmello. 24 fåglar har blivit 6 och nu ska det avgöras vilken av dessa som uppskattas mest av skolans elever.

1. Berguv

Denna magnifika uggla. Sveriges och Europas största och en av världens största ugglor. Trivs i bergiga branter och har ingenting emot att flytta in i städer, där vattentorn och höga byggnader duger fint som klippor.

Har en dov stämma som hörs långt när den Hoar taktfast med jämna mellanrum. Stannar i sitt revir hela året och ropar i skymningen innan den ger sig ut på jakt.

Delade segern i den jämna deltävling 3

2. Korp

Kallades förr i tiden ravn. Ett namn den fortfarande har kvar i engelskan, där den heter raven. Korpen håller ihop i par och kanske är det därifrån asatrons myt om Hugin och Munin kommer. Man ser dem ofta två och två, men inte just nu. Nu har de påbörjat häckningen så en av föräldrarna är alltid i boet.

Vann den första deltävlningen framför rörsångare och svarthätta

3. Spillkråka

Den första hackspetten i vårt fågelmello. Sveriges största hackspett som nämnts. Hittar man ett träd som är nästan sönderhackat med stora hål längs stammen kan man vara ganska säker på att det är spillkråkan som varit framme. När den flyger är den nästan lika stor som en kråka så det är inte så konstigt att den fått kråka i sitt namn. Hörs lång väg, både när den ropar och trummar.

Kom tvåa i deltävling 4 trots att den slog det gamla röstningsrekordet, men vann finalkvalet och tog sig till final den vägen.

4. Storlom

Tillsammans med berguv den enda fågel Johan inte sett vid eller nära skolan, men om vårar och höstar är det inte omöjligt att någon storlom skulle kunna dyka upp på Ridöfjärden utanför Gäddeholms hamn.

Vill man höra dem får man dock ge sig ut till en fiskrik skogssjö en sommarkväll och lyssna på des lite klagande rop.

Vann deltävling 4

5. Svartmes

Talgoxens lilla kusin. Det är bara huvudet som är svart, resten går i grått. Som en grå liten talgoxe. Sången påminner också om talgoxens, men går mycket snabbare. Så allt med svartmesen är som en liten kvickare talgoxe.

När man väl lärt sig att känna igen svartmesen och dess läten upptäcker man att den är mycket vanligare än vad man tror. Men man måste ut i skogen bland granar för att hitta den.

Vann deltävling 2

6. Gärdsmyg

Den lilla flygande köttbullen föll i andra chansen förra året, men i år gick den direkt till final. Nu i början av mars börjar dessa kortflyttande fåglar komma tillbaka till oss och när de sjunger vill de gärna visa upp sig, så vill man se gärdsmyg är det en bra tid nu. Resten av året är de mästare på att gömma sig i ris, högt gräs och vass.

Tog sig til final som delad vinnare i den jämna deltävling 3

Röstningen pågår fram till fredag 8 mars. Resultatet presenteras på måndag 11 mars.


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.