Gäddeholmsskolans fågelmello – Final

Under sportlovet höll fritids andra chansen och fyllde de sista platserna i finalen så nu har vi sex bidrag som gör upp om att bli skolans fågelmellovinnare.

1. Kattuggla

Från första deltävlingen kommer den enda ugglan som tog sig vidare. Det är också tävlingens mest överlägsna vinnare. Kattugglan hittar man ofta nära oss människor och den trivs i gamla ihåliga träd där den bygger bon i hål. Kattugglan är nattaktiv och vill man höra den måste man ge sig ut sent på kvällen eller tidigt på morgonen. Man kan höra den hela året, men mest ropar de under våren i mars och april.

BIld av Jon Pauling från Pixabay

2. Rörsångare

Från andra omgången var det rörsångare som tog sig direkt till finalen. En annonym fågel som trivs i vassområden och därför är ganska vanlig här i Hässlösundet mellan Gäddeholm och Björnö. Sången är ett taktfast kvittrande som kan vara svårt att skilja från nära släktingar som trivs i liknande miljöer.

3. Rödhake

Från deltävling 3 skickade vi rödhaken direkt till final. En av Sveriges vanligaste fåglar och runt skolan är den riktigt vanlig. Kommer tidigt om våren och är en av de första fåglarna som börjar sjunga i våra trädgårdar. Sången brukar jag beskriva som en porlande vårbäck med toner. Ingen fast melodi att lära sig utan mer ett sätt att sjunga.

4. Trana

Trana var den fågel vi ville ha vidare till final från deltävling 4. En fågel som blir vanligare och vanligare. Från att ha varit en fågel som mest häckade på myrar i norrland är den nu vanlig som häckfågel även här hos oss. De kommer tidigt om våren och redan nu har de första tranorna börjat samlas vid Hornborgasjön där 10-tusentals tranor samlas varje vår på sin väg norrut.

5. Lövsångare

Som första fågel från andra chansen kommer Sveriges vanligaste fågel. Lövsångare. En liten fågel som trots att den väger mindre än 10 gram flyttar hela vägen till Afrika på vintern. De kommer tillbaka till oss i april, lagom vid lövsprickning ungefär. Man kan hitta lövsångare överallt i Sverige där det finns träd.

6. Steglits

Den andra fågeln från andra chansen blev steglits. En fågel som inte alls var så vanlig för 30 år sedan men som nu blivit riktigt vanlig. Namnet har den fått från hur den låter när den flyger. ”Steglits – Steglits”. Den är en färgsprakande fågel som också kommer till våra trädgårdar om vintern. Den börjar sjunga tidigt på året och kan höras sjunga redan i januari om solen skiner och ger lite värme.

Det var alla bidrag i finalen. Nu är det dags att kora en vinnare. Lämna in era resultat senast fredag så presenteras vinnaren efter helgen.


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.