Nu är det maj

Början av maj är en ganska intensiv fågeltid för mig. Dels anländer många tropikflyttare så man måste vara alert i vardagen så att man inte missar den första göken, tornseglaren eller trädgårdssångaren. Sen har vi en del evenemang och andra arrangemang som kickstartar en av årets bästa fågelmånader.

Ringmärkningen startar i maj för oss. Vi deltar i CES som är ett internationellt projekt där vi ska märka fåglar 3 gånger per månad under häckningstid. Maj-aug. För vår del startade vi med att kolla vår märkplats den 1 maj och när den var i princip ok, bortsett från lite högt vatten i skogskärren så bestämde vi oss för att starta på en gång, så vi genomförde årets första märkning på kvällen den 1/5.

Årets första art blev en talgoxe. Samma runda fångade vi ytterligare en talgoxe som var märk av oss tidigare. 2022 tillsammans med typ 50 andra unga talgoxar. Alla stannade inte kvar, men denna gjorde det.

Fågeltornskampen är nästa evenemang som vi är med på i början av maj. Första lördagen i maj som inte är första maj.

Det handlar om att se så många arter som möjligt från ett fågeltorn från 05.00 till 13.00. Vi är ett ganska samkört gäng som deltagit i Asköviken de senaste 10 åren och har de senaste två åren lyckats vinna i Västmanland och stabiliserat oss som ett torn på omkring 90 arter. (Väder och vind spelar dock roll)

I år var inget undantag. Vi rotade fram 87 arter. Något i underkant för vår ambition, men det som rastade i viken tror jag vi lyckades hitta bortsett från den riktigt jobbiga dvärgbeckasinen som rastar ganska sparsamt och är duktiga på att gömma sig.

Bland de häckande arterna så hittade vi också de vi förväntade oss att hitta under förutsättning att de anlänt från Afrika. Även här finns det arter som är kniviga som berguv och kattuggla vilket vi haft vissa år, men inte i år.

Däremot saknade vi de där lilla extra i år. Ingen kattuggla t ex. Ängshök, stäpphök och blå kärrhök har rastat i viken och observerats veckan innan, men ingen av dessa hittades av oss eller någon annan heller under helgen.

Men vi var nöjda med vårt resultat trots att vi fick se oss besegrade av Norsa i Köping som återigen blev bäst i Västmanland efter att ha lånat ut tronen till oss i 2 år.

I morgon styr vi kosan söderut mot Öland för en långhelg med skådning hela dagarna. Med tanke på att Benjamin tar studenten om en månad så kan det vara vår sista gemensama Kristihimmelsfärdshelg på Öland tillsammans.

När vi kommer hem måste jag sammanställa Månadens fåglar för april. En trevlig fågelmånad för både mig och Benjamin.


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.