Det blev en rejält lång vinter med minusgrader från november och ända fram till Påsk. Då och då blaskade det dock till och all snö försvann för att sedan komma tillbaka med kyla och is igen.

Omväxlande vinterväder betydde också ganska omväxlande med fågel på vår matning hemma. Vi matar inte jättehårt och har en relativt individfattig matning, men i år tycker jag att vi ändå lyckats få den ganska artrik.

Vi deltog i Västmanlands fågelbordskamp där vi från 15/10 – 15/3 lyckades få in 20 arter. Vi matar ju fortfarande lite smått, men tänker inte fylla på något mer utan den sista påfyllningen blev under bakslaget efter påsk, men det har gett oss ytterligare två arter efter fågelbordskampen.

Arter hela vintern

Precis som restauranger har sin stamgäster så brukar också fågelmatningar ha besökare som kommer tillbaka om och om igen. Talgoxe och blåmes är snabba fram när vi startar och nötväckan också. Konstigt att när vi flyttade hit och började mata så tog det flera år innan det dök upp en nötväcka. Pilfinkar är är året runt och fick oss för några år sedan att sluta mata för att de blev för många. I år har de hållit sig till ett mer modest antal. 10-20 som mest.

Grönsiska är en art som sällan varit talrik under vintern, men de har kommit till oss hela vintern. Så även med koltrast, men de brukar aldrig vara många. 2 hanar och en hona som mest.

Våra favoritbesökare är annars skatparet som bor i vår tujahäck och som håller vakt bråkar med grannskapets katter. Alltid lika kul när man hänger upp något nytt och hur de reagerar på det.

Början av vintern

I början av vintern hade vi gott om gulsparv men de försvann strax efter nyår. Domherre var också en art vi normalt inte brukar ha på vår matning som var ganska frekvent i december och januari.

Andra arter vi hade i början av vintern som försvann senare var större hackspett och gärdsmyg. grönfink och steglits.

Slutet av vintern

Mot slutet av vintern fick vi ganska frekventa besök av gråsiskor och hoppades väl också på återvändande bergfinkar och bofinkar, men det var gråsiskan som tillsammans med pilfinken och grönsiskan blev våra mängdfåglar i februari och mars.

I mars kom en rödhake till oss och ringduvorna började dyka upp frekvent. Båda dessa lyckades vi få med i fågelbordskampen och andra halvan i mars fick vi också in järnsparv och bofink och rödhaken blev en daglig besökare.

Enstaka besök

Gärdsmyg som nämndes under början av vintern kom hit en eller två gånger tidigt under vintern. Den riktigt kalla och långa vintern gick nog hårt åt dem och man hör inte så många sjunga som man brukar den här tiden på året.

Gråsparv är en art vi tidigare haft mer frekvent, men i år är det mest en hona som dykt upp då och då och några hanar ytterst sällan.

Stjärtmes är en riktigt charmig fågel som hittade till oss på julafton. Vi hade några besök i januari också.

Sparvhök brukar dyka upp någon gång då och då när man bjuder på småfågelbuffé, men det är smällar man får ta.

Roligaste fyndet vid vår matning i år var annars en kattuggla som kom en kväll och inspekterade vår matning och tujahäck. Jag kan tänka mig att möss som övervintrar i komposten lockas ut till matningen när det blir mörkt och att det är dem som lockar dit kattugglan.

Artlista

22 arter fick vi ihop

 1. Sparvhök
 2. Ringduva
 3. Kattuggla
 4. Större hackspett
 5. Gärdsmyg
 6. Rödhake
 7. Koltrast
 8. Stjärtmes
 9. Blåmes
 10. Talgoxe
 11. Nötväcka
 12. Skata
 13. Järnsparv
 14. Gråsparv
 15. Pilfink
 16. Grönfink
 17. Bofink
 18. Steglits
 19. Grönsiska
 20. Gråsiska
 21. Domherre
 22. Gulsparv

Nu får vintern vara slut för den här gången. Dags att fokusera på vårfåglar


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.