Den frivilliga sömnlösheten fortsätter

I juni kulminerar aktiviteten på våra fåglar och för mig handlar det mycket om sena kvällar, nätter och tidiga morgnar. Ett pussel som kan vara svårt att få ihop med sömn, jobb och i år även med studentfirande eftersom Benjamin tar studenten.

Runt den 5:e ska jag inventera en sommarpunktrutt vilket jag gjort de senaste 5-6 åren. Det är den sista av mina inventeringar och den enda som tar lite tid i anspråk. Den går att genomföra innan jobbet, men inte som de sjöfågelinventeringar jag gör där jag till och med hinner med 2 samma morgon innan jobbet.

Eftersom det är runt den 5:e jag ska göra den så brukar jag försöka göra den på nationaldagen vilket för det mesta fungerar.

Rutten går i jordbruksmiljlö med skog runt om med åkerholmar och hagmark. En riktigt trevlig rutt. Varje år inför rutten när jag försöker få ihop pusslet tänker jag att i år är sista året, sen säger jag ifrån mig den. Men varje år när jag kommer ut så njuter jag 100% och undrar hur jag tänkte när jag inte ville.

Jag har inte jämfört med tidigare år än, men rutten kändes inte helt förändrad. Något glest med tornseglare, men taket som tidigare hyste en stor koloni är utbytt sen några år så det är inte så konstigt. Jag brukar också ha fler ladusvalor men har haft ont om dem några år tidigare.

Brun kärrhök var den enda rovfågeln jag hittade i år men rovfåglar är lite av en tillfällighet att hitta.

Som om pusslet med student och inventering och en exkursion inte var nog så började dessutom period 4 i vår CES-märkning lida mot sitt slut och när vi kollade väderleksprognoserna såg helgen ut att kunna regna bort. Lördagen var utesluten eftersom P och Benjamin tar studenten på fredagen.

Detta ledde till att vi med ytterst kort varsel bestämde att märka på nationaldagen. Benjamin och jag skulle väl kunna fixa det själva, men jag hade min inventering, så det var bra att J och F kunde rycka in med det korta varslet.

Jag dumpade av utrustningen och Benjamin vid Önstensborg kl 04.30 och efter min inventering kunde jag ansluta och hjälpa till att avsluta märkningen.

Som vanligt innan ungarna flyger ut var det inte så mycket fågel, men det var ändå lagom spridning och få nollrundor. Två nya arter för året. Svarthätta och grå flugsnappare vilket gör att vi är uppe i 15 arter redan och vi brukar ligga runt 20 arter på Önstensborg.

Det vi saknar i år är stenknäck som vi brukar märka i maj men det har varit glest med dem än så länge. Dessutom har vi inte märkt någon bofink som också är en majart på Önstensborg. Dock har vi kontrollerat en hane.
3 lövsångare är rolig fångst. Den arten saknade vi helt förra året.


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.