Månadens fåglar – juni 2024

Värmland

Månaden började med ett styrelsemöte för BirdLife Sverige i Karlstad. Värmland är ett landskap jag inte skådat så mycket i. 5 dagars rapporter i Artportalen skvallrar om 5 drag varav en med dipp. 1/5 2015 småtrapp, 27/10 2018 nunnestenskvätta, 4/5 2019 gråhuvad vipa, 10/11 2019 dipp på större turturduva och till slut den 4/1 2020 turturduva.
Tidiga majbesök och senhöst och vinterbesök bådade för en rejäl påfyllning av Värmlandslistan. 34 nya arter blev det. Några av dem hade jag säkert vid tidigare besök men då var jag inte alltid så noga att rapportera.

Roligast var en flodsångare som jag upptäckte och rosenfinkar är alltid kul. Annars är det alltid kul att besöka nya lokaler. Södra hyn besökte vi under lördagmorgonen innan mötet och på söndagen tog jag sovmorgon när de flesta andra tog sig ut till Hammarö.

På vägen hem fick jag skjuts till Örebro av en annan styrelseledamot. Vi hade ganska gott om tid över så han och jag passade på att skåda lite i Närke också. Kvismaren och Oset fick ett besök. Jag fick också ett närkekryss i form av en småspov.

Nattlyssning och studentfirande

Juni är en sömnlös tid då jag gärna är ute sent på nätterna och lyssnar efter våra nattsjungande fåglar. I år skulle det dessutom kombineras med ett studentfirande för Benjamin vilket jag till en början tyckte var lite besvärligt. Men jag kunde snabbt konstatera att det var en bra kombo. Han var ute med klassen och festade och jag passade då på att nattlyssna och kunde hämta honom från krogen när jag var klar.

Att en av mina skådarkompisar hemma i Västerås också hade en son som tog studenten gjorde att jag fick sällskap. Men vi fick åka i separata bilar utifall någon av grabbarna behövde hämtas tidigare.

Även om jag varit lite mindre flitig än vad jag brukar vara med nattlyssning har jag lyckats hänga in de förväntade arterna utom vaktel. De trivs bäst i höstsådda åkrar och det var vattensjukt i markerna förra hösten så det var ont om höstsådda åkrar.

En busksångare hittade jag också men det var redan i maj. Men under studentnatten fick jag med mig Felle och N som inte hade hört den. Den natten bjöd dessutom på hornuggleungar och en ropande slaguggla.

Efter studentfirandet har vädret varit lite lynnigt så det har inte blivit så många tillfällen. Benjamin drog till fjälls och jag jobbade. Vid midsommar var Benjamin hemma en dag innan vi skjutsade honom till Kvismaren och då passade vi på att leta efter vaktel och kornknarr. En tur runt Tillberga bort mot Orresta gav inga vaktlar men väl 5 kullar hornuggla.

Ringmärkning

Vid 3 tillfällen per månad ska vi märka enligt CES-standarden och för vår del har det varit 1 morgonmärkning och två kvällsmärkningar. Sista omgången i juni kom det ungfåglar i näten och det blev lite mer fart på vår ganska tröga märkplats.

Månadens roligaste var den sparvhök vi fångade omgången innan. Lite synd om Benjamin dock som skulle vara med, men stannade hemma på grund av en förkylning han var tvungen att kurera inför ett Inventeringsläger i Amarnäs med Ungdomsskådarna.

Öland

Styrelseuppdrag ger en möjlighet till skådning. Den 17:e hade vi möte med Naturbutikens styrelse. Jag hade dock planerat ganska dåligt och skulle ha en nattexkursion på lördagen så jag skulle i princip bara åka ner på söndag eftermiddag, ha möte på måndag förmiddag och sen åka hem. Nu kom det ett regnoväder från väster som gjorde att vi fick ställa in nattexkursionen så jag kunde åka ner till Öland redan på lördagen. Något som gav mig en hel söndag med sommarskådning på Öland. ’

En i sällskapet saknade höksångare, så en del tid för att hitta en sådan fick vi lägga. När vi besökte vår säkraste lokal spred vi ut oss och spanade. Jag stannade vid en liten buske och började spana av alla buskar när det kom en fågel flygande rakt emot mig. Plötsligt satt det en riktigt snygg höksångare bara någon meter ifrån mig. Riktigt fin obs.

Kornkarr var rapporterat på ön, men tyvärr lyckades jag inte höra någon. En art jag saknar på ön. Mest för att jag sällan är där samtidigt som knarrarna och nattlyssning är inget vi fokuserat på när vi varit där i maj. Då vill vi oftast vara uppe tidigt på morgonen.

Nu börjar jag bli sjukt sugen på att kryssa. Mitt senaste kryss var baltimoretrupial i december 2022 så det är baske mig på tiden. Jag hoppas att juli kan bjuda på något kul sommardrag.

Månaden i siffor

Antal inrapporterade arter: 129

Antal fältdagar: 22

Antal X: –

Antal årskryss: 5

Årskryss Vstm: 2

Minnesvärda observationer: 

  • Hittade en flodsångare utanför Karlstad
  • Kanonobs av höksångare
  • Lärkfalk på jobbet
  • 5 kärrsångare på Hässlöguidning
  • Citronärla vid Hammarbron igen

Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.