Vi fortsätter på Hamre

Idag var vi återigen på Hamre våtmark och ringmärkte fåglar. Jag, Benjamin och Petter startade som vanligt upp märkningen och efter att vi fått upp våra nät tog jag en kopp kaffe. Benjamin hade en koltrast som flög in i nätet när han höll på att sätta upp det, men å andra sidan är han ingen kaffedrickare så han fick sysselsätta sig med att märka den innan det var dags för första nätrundan.

Nu när vi kommit en bit in i oktober börjar våra förväntningar svalna en smula. Många fåglar har gett sig av söderut och tidigare höstmärkningar har tappat fart in i oktober. Den här helgen skulle få fungera som ett finger i luften på hur vi skulle göra sen.

Jag och Benjamin drar till Öland nästa helg och tillsammans med Petter har vi varit motorn i gruppen. Det är vi som har tid och möjlighet att åka ut varje helg. De flesta andra i gruppen har mindre barn och familjer med andra intressen. Där har jag och Benjamin en riktig fördel. För oss är detta våra seriematcher i fotboll eller poolspel i handboll.

Visar sig denna dag vara fågelfattig kanske det är lika bra att lägga ner för säsongen. Vårt resonemang gick ut på att bara vi får något roligt så kan det vara värt några timmar vid märkplatsen även om vi bara får 10 fåglar i övrigt.

Visst fick vi något kul. När jag och Benjamin stod och hjälptes åt med en blåmes som trasslat in sig lite för mycket så kom två stjärtmesar in i nätet. Den ena smet direkt, men den andra lyckades vi fånga.

Detta var bara början. Nästa nätrunda hade vi 11 till i ett nät och det var fågel hela tiden och det tog inte slut. Nätrunda efter nätrunda kom vi tillbaka till märkplatsen med fyllda fågelpåsar. Benjamin och Petter som för dagen var våra mest rutinerade märkare fick inte lämna bordet och jag som hade tänkt mig en lugn dag när jag kunde sitta med en ny assistent och visa henne hur man skrev protokoll. Nu fick hon bara hoppa in och skriva.

Dagen slutade med ett nytt rekord för Hamre våtmark. Totalt 92 fåglar hanterades. 82 av dem var nymärkningar och 10 kontroller. (redan märkta fåglar som kontrolleras på samma sätt som vid nymärkning, längd, vikt, fett, ruggning)

Vanligaste arten var blåmes med 38 märkningar och 8 kontroller.

Totalt 10 arter, varav 2 var helt nya för Hamre. Stjärtmes och svartmes.

En riktigt rolig märkningsomgång som tyder på att det visst inte är dags att plocka in för säsongen.


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.