Sommar på Kvismaren

När barnen var små delade jag och NPG upp våra semestrar så att de fick långa ledigheter tillsammans med oss. Vi hade oftast 2 gemensamma veckor och resten av sommarsemestern hade vi var och en för oss själva med de små.

Nu har jag vant mig med tidig semester och NPG vant sig med sen semester så vi fortsätter att ha semester för oss själva en del av vår sommarledighet.

I år hade jag noll planer utan tänkte att jag skulle hitta på något spontant. Jag sneglade lite på en resa söderut i Sverige för att få in min skamart nummer ett på Sverigelistan. Skedstork som de har i Varberg. Samtidigt har en dvärgskarv flugit fram och tillbaka mellan Danmark och Sverige sen i slutet av april. Med tanke på att jag inte kryssat sen december 2022 så vore det på tiden. Problemet var att jag inte är helförtjust i att åka ensam.

Ett annat alternativ som jag kom på och kanske en aning sent var att åka till någon fågelstation och vara assistent. Det vore ju riktigt kul faktiskt.

Nu bar det sig inte bättre än att jag pratade med Benjamin som meddelade att de hade lite ont om folk på Kvismaren och jag erbjöd mig snabbt att komma och assistera. Jag hade dock vår egen CES-märkning att rodda med och Benjamin behövde kolla att det var ok att ta in mig, men allt löste sig inom några timmar så jag ställde klockan på 02.00 och packade bilen och gav mig iväg igår morse.

Jag var nästan lika snabb dit som Benjamin och hans ringmärkarkollega och fick ge mig på att sätta upp nät på en gång. Sen gick hela morgonen ganska bra. Vi fångade lite drygt 60 fåglar och jag fick äntligen pilla på en steglits. I övrigt var det mest fåglar jag är ganska van att hantera. Talgoxar, sävsångare, sävsparvar, koltrastar. Grönfink fick jag plocka ur nätet vilket jag också tror var första gången för mig, men jag vet att jag hållt i en grönfink tidigare på Hamre.

Riktigt kul att vid 52 års ålder få prova på en ”stationssommar”. Det är ju annars inte riktigt så enkelt för en gubbe i min ålder. Dels vill stationerna gärna att man ska stanna en längre tid och i min ålder förväntas nog en del ringmärkningserfarenhet, men jag är och förblir en assistent. Jag skriver protokoll, plockar fågel och håller ordning och reda.

Dag 2 började med regn

När vi gick och la oss igår började det regna lite smått och väderprognosen sa att det skulle regna på morgonen. Vi bestämde att vi skulle gå upp vid 3.00 ändå och kolla. Prognosen såg fortfarande lika ut. Vid kl 4.00 skulle det börja regna, så vi gick och la oss igen.

Dagen har sedan ägnats åt nätvård. Vi har gått igenom alla nät och kategoriserat dem som antingen bra, dåliga eller perfekta med kommentarer om varför. drygt 50 nät spändes upp ett i taget och gicks över. Vissa av dem reparerade vi direkt, men de flesta av de dåliga lades kort och gott i the bad bag. De bra åkte ner i brapåsen som vi använder flitigt.

När vi var klara med näten tog vi en tur in till Oset, men klädde oss gruvligt fel eftersom vi lämnade ett grått Kvismaren och väl inne vid Oset var det strålande sol och varmt. Vi hade ingen lust att gå omkring med för mycket kläder på oss, så vi spanade snabbt av fågellivet från tre positioner innan vi åket och handlade.

Jag har bara plats i friggeboden till och med fredag och det passar mig bra eftersom vi ska märka på Önstensborg till helgen och nästa vecka har jag lovat min mamma att vara hemma. Så nu hoppas jag på bra märkarväder eftersom jag inte har några inneskor på mig och det känns i mina fötter att gå omkring i strumplästen inomhus en hel dag.

Prognosen för morgondagen ser bra ut och då blir det märkning på ett nytt ställe för mig med god chans att fånga vassångare. Tyvärr har jag inga vadarstövlar, så jag får helt enkelt hålla mig till att skriva protokoll, men jag har blivit lovad att få hålla i fåglar i alla fall.


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.