Frövisjön 200

Jag vill gärna upp i 200 arter i Frövisjön och ligger på 197 nu så det börjar närma sig.

När jag går igenom min lista och den totala listan så saknar jag 26 arter som observerats på lokalen. Många av dem känns rejält omöjliga att få in som t ex styltlöpare. Rapphöna klamras numera i Västmanland så den kan man inte heller få in. Sen finns det en hel del gamla fynd av arter som definitivt inte är enkla längre som flodsångare, rördrom, orre m fl.

Jag hittar dock några arter som känns ganska rimliga.

Forsärla

Frövisjön må vara fel biotop för forsärla, men under sträcktider kan de rasta där och sträcka över, så det handlar mest om att spendera tid där under höststräcket. Problemet för mig är att jag under hösten tillbringar mest tid i Hamre våtmark vid vår ringmärkning.

Mindre hackspett

Här handlar det nog mest om att jag bör spendera lite mer tid under tidig vår. Hålla ögon och öron öppna, för mindre hackspett känns inte som någon orimlig fågel på lokalen. Snarare oflyt att jag ännu inte hängt in den där.

Större korsnäbb

Bra korsnäbbsår gäller det att lyssna och framförallt spana ordentligt så borde nog större korsnäbb gå att få in.

Grönsångare

En inte allt för ovanlig fågel, men skogen närmast sjön är huggen så biotopen den trivs i finns inte i så stor mängd där. Med tanke på att jag har haft grönsångare i en dunge bakom en kiosk hemma så borde det inte vara omöjligt i slutet av april, början av maj.

Silltrut

Vi har inte mycket silltrut i Västmanland, men en och annan hittar in här under sommaren och då och då observeras de även i Frövisjön. Det handlar mest om lite flyt så kommer jag att få in den.

Sen borde det dyka upp någon ny art vid sjön som en svarthakad buskskvätta eller något annat roligt så jag har ganska goda förhoppningar om att jag kommer att lyckas under 2025 eller 2026.

När det sker lovar jag att bjuda på tårta vid plattformen.


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.