Månadens fåglar – mars 2025

Styrelsemöte i Ångermanland

Jag inledde månaden med att ta tåget upp till Örnsköldsvik där vi hade styrelsemöte med BirdLife Sverige. Som vanligt när fågelnördar träffas hittar vi också lite tid för skådning och vi hade bestämt träff med lokala skådare för att få se eller höra gråspett vilket vi också lyckades med.

Jag som samlar landskapsfåglar i sina rätta landskap gladdes åt att jag kunde kryssa av gråspetten i Ångermanland. Det är ett landskap jag annars mest passerat när vi åkt norrut med familjen. Ett och annat stopp för en bensträckare eller lunchpaus med tankning av bil har visserligen gjorts, men Max, MacDonalds och Cirkle K är inga bra lokaler för gråspett.

Styrelsemötet löpte sen på smidigt och jag tycker att vi har en riktigt bra styrelse som är lätt att ingå i och umgås med.

En sväng till Öland

Som en del av styrelseuppdraget i BirdLife Sverige ingår jag också i Naturbutikens bolagsstyrelse. Ett uppdrag en smula utanför min komfortzon, men det är lärorikt och bolaget rullar på ganska bra. Detta uppdrag gjorde att jag tvingades åka en sväng till Öland i mitten av månaden.

Nåja, så illa är det inte och Benjamin skulle vara på plats på fågelstationen samma helg så jag planerade in två semesterdagar och tänkte åka ner på fredagen, skåda på lördag och söndag och sen ha möte på måndagen.

Nu fick Benjamin rycka in tidigare så jag åkte ner tidigt lördag morgon istället och passade på att praoa på stationen med honom. Ganska lugna morgnar med ett fåtal fåglar i nät och fällor gav gott om tid till skådning, men blåsten besvärade en del.

En sväng söderut ger alltid årskryss och totalt blev det 23 årskryss på resan. De flesta på ön, men röd glada hade jag på vägen ner. Ganska skönt att beta av en del änder och annat som kommer upp till oss i Mälardalen senare. Då behöver jag inte känna den årskryssarstress som kan uppkomma när fåglarna anländer på bred front i slutet av mars och början av april.

Uggleveckan

Vecka 12 har vi alltid ugglevecka i Västmanland. För min egen del har jag tidigare haft 2 zoner i Västerås tillsammans med Benjamin, men eftersom jag skulle till Öland i år och Benjamin inte var hemma valde jag att bara ha en zon. En zon jag betade av snabbt på väg hem från Öland.

Jag hade en exkursion i slutet av veckan och ville fokusera på att hitta ugglor att visa upp för den så resten av veckan handlade mest om att försöka hitta en stabilt ropande sparvuggla att starta med och gärna en slaguggla som samarbetade. ’

Sparvugglan gick bra. Jag hade en lokal sen tidigare och där visade det sig att det fanns två revir ganska nära varandra så det var full fart de flesta gånger jag besökte den. Med slagugglan gick det sämre. Ett revir hittades, men någon vidare fart på ugglan var det inte. Samma med den pärluggla som ropade i februari.

Under exkursionen kunde vi njuta av sparvugglorna. De var lite tröga i starten men till slut kom den ena igång och strax därefter började den andra att ropa. Med en hel grupp på 26 personer blir stoppen lite längre och denna gång lönade det sig för en av ugglorna kom och satte sig i en grantopp precis intill vägen.

Kustskådning vid Torö

Sista helgen hade vi en exkursion till Torö som ligger längst ut i havsbandet i Nynäshamns kommun. En trevlig lokal där det rastar gott om sjöfåglar som vi normalt larmar hemma. Ejder, sjöorre, alfågel och svärta.

Kustlokaler kan dessutom bjuda på inflöde av småfågel när vindarna är rätt och så var fallet för oss. Stora mängder kungsfågel i strandtallskogen närmast Örudden. Vi gjorde några tafatta försök att hitta en brandkronad kungsfågel bland dem, men det gick sådär.

Efter en förmiddag på Örudden var planen att besöka Reveln som är nästa lokal innåt på ön. En revel med gott om vass längs stranden och fina strandängar att promenera på. Här hittade vi en lappsparv förra året och det brukar vara ganska gott om piplärkor och annat skoj här. Tyvärr var parkeringen full, så vi åkte vidare istället.

Vid Styrantornet hade det rapporterats årta så vi drog dit och ägnade oss åt våtmarksskådning. En skådning vi gör mycket på hemmaplan och är bra på. Bara att ställa upp tuben och rota.

En bra dag med runt 70 arter totalt och en hel del årskryss för alla deltagare.

Vårskådning

Det går inte att skriva om mars utan att nämna våren. Det är alltid ett lotteri hur vårskådningen blir under mars. Vissa år blir det mest vinter och andra år smäller det till och blir varmt som maj.

Själv föredrar jag en långsamt framåtskridande vår och det har vi haft i år. Framåtskridande kanske är att ta i. Våren kom i slutet av februari och parkerade i princip hela mars. En lagom påfyllnad av väderflyttarna som lärkor, tofsvipor, gäss och svanar hela månaden och temperaturen har i princip varit den samma hela månaden. Kalla nätter och stigande temperaturer under dagarna.

Månaden började med de arter som visar upp häckningsbeteenden tidigt. Trummande hackspettar, sjungande mesar och korsnäbbar och tidiga sånglärkor. Sen avslutas den med bofinkar i mängder och gott om sjungande och spelflygande ringduvor och morkullor.

Jag tog fram ett histogram över mina rapporter med häckningskriterier i år som visualiserar våren. Årets första rapport med häckningskriterier kom annars redan förra året när jag hade en sjungande mindre korsnäbb på skolgården den 19 december.

Nu ser vi fram emot april med bra påfyllning av medeldistans- och tropikflyttare och ett påskrally mellan Västmanland och Närke.

Månaden i siffror

Antal inrapporterade arter: 115

Antal fältdagar: 30

Antal besökta landskap: 5

Antal X: –

Vstm X: –

Antal årskryss: 47

Årskryss Vstm: 24

Minnesvärda observationer: 

  • Mindre sångsvan på väg till jobbet
  • Ylande varg under ugglelyssning
  • Fina sparvuggleobsar under exkursion
  • Västmanlands första skogssnäppa i år

Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.