När jag inte har något speciellt för mig tycker jag mycket om att fördriva tiden med att googla runt lite för att se om jag hittar något intressant. Detta är något som jag sysslat med långt innan google och internet fanns i min begreppsvärld.
Jag minns att jag som liten, när jag hade tråkigt kunde sätta mig och bläddra i en uppslagsbok eller någon faktabok. Inte renodlade bilderböcker. Nej jag ville ha text och bild. Bra Böckers årsböcker var spännande och jag försvann lätt i dessa.
Fråga mig inte varför, men idag sökte jag på Edsbruk. Först på Facebook där jag hittade en grupp med lite bilder och en kort text om detta Kalmar läns svar på Kylarköping.
Anledningen till mitt intresse för Edsbruk är att min far är uppväxt där och idag fick jag ganska fint napp när jag hittade Tjustforum och i en artikel om Ringeltaubska skolan i Edsbruk fann jag nedanstående bild.
skolkort1.jpg
Den lille parveln längst till vänster bredvid lärarinnan Elsa Kjerrström råkar nämligen vara just min far.
Hittade också en intressant text om den gamla medeltida kyrkan i Edsbruk. Som togs ur bruk och halvrevs efter att den nya kyrkan stod färdig, Jag har dock fått en mycket roligare historia berättad för mig. I den historien var bönderna och kyrkan oense. Bönderna ville ha en ny, stor och fin kyrka, men kyrkan satte sig emot det, varvid bönderna rev kyrkans tak och sänkte det i Strosjön och så fick de sin nya fina kyrka.
Jag skulle tro att texten på Tjustforum stämmer bättre med sanningen, men visst är min är roligare?


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.