Det är inte vargen som hotar våra bygder

Vargar
Ser att en massa vänner till mig på facebook är med på någon lista som påstår att vargen skulle hota våra bygder. Kul att folk engagerar sig i naturvårdsfrågor, men vet verkligen alla vad det hela handlar om?
Jag vill inte på något vis utnämna mig till någon expert och vet absolut inte tillräckligt mycket för att här kunna leverera fakta. Men jag har följt debatten en längre tid och vet att debatten inte på långa vägar handlar om naturvård eller naturintresse. Den handlar om människans intressen och okunskapen eller oviljan att ta in kunskap och fakta duggar tätt på båda sidor.
En sak som jag med säkerhet vet är att det absolut inte är vargen som hotar några bygder. Det är avsaknaden av en konsekvent politik på området. De som skriker högst får politikernas uppmärksamhet helt enkelt.
Här i Västmanland lever vargen i gränslandet mellan kulturmark och skogsmark. Ska vi ha vargen här måste bönder som håller djur få rätt hjälp att stänga ute vargen och givetvis måste även skyddsjakt få förekomma.
Jag blir uppriktigt ledsen när man hör vargvänner som på allvar menar att människan måste anpassa sig. Då har man inte förstått vad det är som fått våra kulturlandskap att leva och ha en så pass stor artrikedom som den nu har. Det är länge sedan det fanns vilda djur som betade och kunde hålla strandängar och slätter levande. Sen vikingatiden och framåt är dessa landskap formade av oss och våra husdjur. Det höll på att sluta med katastrof på grund av att jordbruket förändrades och moderniserades, men vi vaknade i tid och det mälardalska landskapet där jag bor har en ljus framtid. Skulle vi gå de extremaste djurvännerna till mötes och sluta upp med djurhållning i t ex Svartådalen så skulle stora naturvärden gå förlorade. Jag vill ha vargen där, men inte till vilket pris som helst.
På den andra sidan har vi de som vill utrota vargen och som kör med ren skrämselpropaganda och gärna gråter ut i tidningarna om att de inte vågar gå ut i skogen längre. Jag vistas i dessa skogar mycket och har aldrig sett en livs levande varg, spår har jag dock sett. Jag vet att det finns de som vistas där mer och som säkert mött gråben, men det är inte farligt att gå ut i skogen. Men vi måste ändra våra vanor och då framörallt de som har hund. Det är ju nämligen så enkelt att vargen ser hunden som en inkräktare på sitt revir och de dödar då i självförsvar.
Här är den största nöten att knäcka, för vi har en lång tradition av jakt med lösa hundar i Sverige. Att bryta det mönstret är inte lätt, men det är absolut inte vargens ansvar att lösa det. Vi kanske helt enkelt får acceptera att inte jaga med lösa hundar i reviren och under vårvintern när vargarna vandrar och söker nya revir.
Jag som fotbollssupporter ser många likheter mellan vargdebatten och huligandebatten. Det är två läger som inte vill vika en tum från sin hållning och alla har en åsikt oavsett om man är insatt eller inte. I slutändan är det ytterligheterna som skriker mest som hörs, så tänk både en och två gånger innan ni skriver på några namnlistor och framförallt ta reda på vilka det är som egentligen står bakom dem.
Själv hoppas jag på en framtid med varg och en levande landsbyggd, och hoppas innerligt att våra politiker klarar av att visa kurage och driva en mer konstruktiv rovdjurspolitik som inte alltid faller alla i smaken, för det är nog vad som behövs.


Kommentarer

2 svar till ”Det är inte vargen som hotar våra bygder”

  1. …och nu lyckas inte jägarna hitta vargarna.//vlt.se/nyheter/vasteras/1.1558278-svart-att-spara-vargar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.