Lite fälttester av nya kameran

De första testerna av min nya kamera tycker jag föll väl ut, men inte räckte det att sitta hemma och testa. Den här kameran måste testas i fält också.
Sagt och gjort begav vi oss till Frövisjön för att se vad den gick för. Mina behov är alltså att ha en kamera som kan plåta på långa avstånd för enkel dokumentation och för att ha egna bilder till min blogg.
Den första testen fick bli en Gråhakedopping som simmade i östra delen av sjön c:a 450 meter från platsen jag befann mig på.
Gråhakedopping i Frövisjön
Ovanstående bild är alltså tagen med full zoom 42x, frågan var nu om bilden skulle räcka för att identifiera den lilla pricken mitt i sjön. Därför klipper jag helt enklet ut bilden runt den röda ramen och visar den delen i 100%
Gråhakedopping Frövisjön
Det gick ju alldeles utmärkt. Ingen bild man vinner några priser med, men är man osäker på en art och behöver konsultera vänner kan dåliga bilder fungera precis lika bra som knivskarpa mästerverk.
Alla fåglar ligger ju inte och guppar lika snällt som den här Gråhakedoppingen så vissa frågor kvarstod, hur fungerar det att plåta flygande fågel. Lilleman gjorde ett försök med en brun kärrhök som flög över vassen, men det gick inte så bra för honom. Själv testade jag på skrattmåsarna som for fram och tillbaka över åkern, och nog gick det bra att fånga fåglar i flykten allt. Avståndet nedan är mellan 50 och 100 meter.
Skrattmås Frövisjön
Nu tror jag att det inte blir lika lätt att fota en falk som kommer i hög hastighet. Där ligger nog denna kameras största brist. Det kommer nog att ta lång tid innan man blir tillräckligt vass användare för att kunna få upp kameran, zooma in och fokusera tillräckligt snabbt, så en och annan fågel kommer jag garanterat att missa.
På vägen hem stannade vi till vid Forsby för att se om vi kunde hitta några forsärlor och/eller strömstarar. Nu tog vi inte med oss någon kikare utan förlitade oss helt på kameran. halvvägs över bron får jag syn på en ärla som flygger längs vattenfallet och slår sig ned på fundamentet i kanten. Innan jag hinner dit så vänder den och flyger tillbaka. Jag och Lilleman springer efter och ärlan flyger återigen åt andra hållet. Nu slår den sig ned på en sten mitt i forsen.
Snabbt upp med kameran och få en bild innan den återigen flyger iväg för att inte hittas igen. Var det nu en forsärla? Vi hade inte haft den tillräckligt nära och stilla för att klart fastställa detta, men kameran klarade av att ta en tillräckligt bra bild trots att det gick undan.
Forsärla
Som en sista kuriosa kring mina tester kan jag tillägga nedanstående bild som jag hittade när jag gick igenom bilderna från det första testet.
Stenknäck
Inte sjutton trodde jag att det var en stenknäck jag fotograferade i dungen mellan Malmabergs centrum och hemma. Inte min första obs av den vackra finken på hemmaplan men riktigt kul var det i alla fall.
 


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.