Circus med Benjamin

Profilbild för johankarlsson

Jag har ju skrivit tidigare att jag undviker att tvinga med mig min son ut för att skåda fågel. Men när NPG bokat ett träningspass och vädret är som det är så blir det i alla fall någon form av extrem övertalning för att få komma ut.
Självklart fick Lilleman välja plats och det lutade åt Frövisjön, när jag läste upp rapporterna från Svalan och det istället blev rovfågelspaning ute vid Hedensberg, strax norr om Västerås.
Det som lockade mest var en stäpphök som varit i det närmaste stationär på slätten mellan Tortuna och Gesala den senaste tiden. För min del var det en fyrling circus-hökar som lockade. (brun kärrhök, blå kärrhök, ängshök och stäpphök) Alla fyra arterna har observerats där de senaste dagarna och att lyckas få in dem samma kväll, på samma plats skulle inte vara helt fel.
stäpphök
 
Det första vi hittade var brun kärrhök och strax därefter fick jag in stäpphöken i min tub och sen lyckades jag lotsa in även Benjamin så att han fick den i sin tub. Just detta med att styra in varandra och ta riktmärken att söka efter är något vi tränat på och det kändes riktigt kul att det fungerade bra. Det var långa avstånd där vi stod så när fågeln gick ner på ett fält bakom järnvägen bytte vi observationsplats för att komma närmare.
Det lyckades vi bra med, men det var fortfarande för långa avstånd för fotografering fast en dokumentationsbild för eget bruk fick jag i alla fall (se ovan).
Strax bredvid stäpphöken hittade en annan skådare en stenfalk, vilket var höstens första för mig. Benjamin missade den tyvärr, trots erbjudande om att bli upplyft till tuben.
Någon ängshök eller blå kärrhök dök dock inte upp under den dryga timme vi var där, så fyrlingen återstår att lyckas med.

Liknande inlägg

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.