Förra året låg min fokus på min egen Sverigelista. Jag skulle till varje pris nå 300 arter innan året var slut och det gick vägen och med ett extra ryck i oktober hamnade jag till och med på 304 arter innan året var slut.
I kölvattnet av mitt flängande efter arter låg Benjamin och samlade på sig X efter X och när vi gjorde bokslut för 2015 så hade han kommit upp i respektabla 285 arter. Lika många som jag själv låg på året innan.
Hans mål har varit att nå 300 innan han fyller 12, men det ser just nu riktigt bra ut för att till och med nå dit redan som 10-åring. Men det kan bli en smula tufft och vi behöver lite tur med vårfåglarna för att lyckas och jag har lovat honom att det är hans X som prioriteras i år. Jag får göra som han gjorde förra året och ligga i bakvattnet och samla upp de kryss jag får.
Nu har vi sportlov och tänker göra en liten satsning på att hänga in årets första kryss för honom.
lunneFoto: Wikipedia

Det gör vi genom att åka ner till Bohuslän där det rapporterats och larmats en del lunnefågel den senaste veckan. En art som Benjamin missade lite snöpligt en höst för några år sedan när vi var vid Grosshamn och havsskådade för första gången.
Vädret har varit ganska lugnt där nere under helgen och det finns en hel del bilder på lunnar som ligger och guppar vackert på spegelblanka hav. I morgon ska det dock blåsa upp igen och det rör sig om sydliga vindar.
Vad det gör för våra chanser att hitta någon lunne har jag ingen riktig koll på. Men några guppande sötnosar i någon lugn havsvik lär det inte bli i alla fall.
Det finns dessutom en del annat där nere som både Benjamin och jag saknar så helt tomhänta hoppas jag att vi inte blir.


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.