Den första maj 2015

Profilbild för johankarlsson

Fredag och röd dag betyder att man har en extra dag man kan spendera i fågelmarkerna. Påpassligt nog larmades en småtrapp ut i Storfors, Värmland för några dagar sedan. Var den kvar idag skulle jag och Benjamin åka dit. Vi fick också med oss två andra skådare och den var kvar igår kväll när vi gick och la oss.
På morgonen kom första larmet strax innan vi lämnade Västerås kl 06:30 på morgonen. Två timmar senare kom vi fram och möttes av glada miner. Den var kvar och dessutom flera ringtrastar runt gården där den rastade.
småtrapp
Väl framme vid obsplatsen började vi packa upp våra tubkikare och får samtidigt ett larm från vårt lokala larm hemma i Västerås. 2 svarthalsade doppingar i Frövisjön! En art vi pratat länge om och hoppats på där. Nu var det verklighet och vi stod i Värmland och tittade på en småtrapp. Vistelsen där blev ganska kort. Vi kollade på trappen, årskryssade lite småfågel och hittade ringtrastarna.
Smålom som är Värmlands landskapsfågel och som jag också siktat in mig på fick vänta till någon annan gång. Efter blott en timme i Gustav Frödingland satte vi oss i bilen igen och körde tillbaka till Västmanland och Frövisjön.
Inte helt fel att åka på drag och sen få åka på drag tillbaka hem igen. Om vi var relativt lugna över att småtrappen skulle vara kvar när vi åkte på morgonen, så var vi lite mer oroliga att missa doppingarna på väg hem. Med Frövisjön som hemmalokal missar man ogärna arter där och efter att ha missat stäpphöken för några veckor sedan skulle det kännas dubbelt surt att dippa nu.
Vår oro var dock obefogad. De båda doppingarna låg kvar och födosökte för fullt när vi kom. Däremot var det lite småknivigt att få plats med bilen, men vi fågelskådare är duktiga på att få rum med våra fordon så det gick också bra.
Av bara farten fick vi också smådopping och alfågel. Det enda smolket i bägaren var att vi inte hittade någon gråhakedopping. Det hade varit riktigt fint med 5 olika sorters doppingar samtidigt.
smådopping
Nu var två av oss ganska trötta, så vi splittade på oss. Jag och Benjamin åkte hemåt och de andra två fortsatte vidare ut mot Björnö för att spana efte sjöfågel på Västeråsfjärden.
Jag hinner inte ens hem förrän vi får ett meddelande om 3 ägretthägrar i Frövisjön. En annan art som jag saknar i sjön. Sedd av en skådare en gång tidigare. Nu var det 3 st vilket i sig måste vara Västmanländskt rekord i antal samtidigt.
In på toa och sen iväg igen. Denna gång utan Benjamin som hellre tog det lugnt i soffan.
Hägrarna var kvar när jag kom och en efter en kom alla skådare tillbaka.
Passade på att årskryssa svartsnäppa när jag ändå var där.
En helt sjuk dag faktisk. Undrar just om den är slut. Med det väderläge vi har just nu med lågtryck som trycker ned flyttande fågel över Sverige så kan det hända vad som helst den här helgen.
PS Jag hann inte ens publicera inlägget förrän något nytt hände. När jag skulle hämta kameran och minneskortet för att lägga till bilder så pep larmet i telefonen om en biätare i Hörksbyn. Ludvika kommun, Dalarnas län, men Västmanlands landskap.
Jag var trött och tveksam, men Benjamin tjatade och övertygade mig, så vi pep iväg och ägnade kvällen åt kryss nummer 2 för mig och 3 för honom.
Den satt och skulkade i en grandunge, men eftersom den pratade mest hela tiden var den ganska lättkryssad.

Liknande inlägg

Svar

  1. […] första maj 2015 kommer att gå till historien som en av de sjukaste fågeldagarna i mitt liv. Som jag redan skrivit […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.