Ny 300:e art för mig

Idag kom det ett meddelande från Taxonomikommittén om att gråsiska och snösiska lumpas. Vilket innebär att snösiska inte längre betraktas som en egen art utan ingår nu som underart till gråsiska. Detta är något vi fågelskådare känt till en längre tid och diskussionerna har ofta gått heta när frågan tagits upp på olika forum bland fågelskådare.

Rätt ska vara rätt och när forskningen går framåt ska våra listor och fågelböcker anpassas till verkligheten. Så även om det känns lite surt att behöva göra en back-step och plocka bort ett X från mina listor så tycker jag att detta är ett välkommet beslut.

Men jag är inte odelat positiv till lumpningar. Ett problem som uppstår är att rapporterna av snösiska som underart troligtvis kommer att minska med tiden, då det varit en ganska knivig art att urskilja från gråsiskorna. Men man kan alltid hoppas att folk fortsätter att hålla koll på denna lilla juvel bland siskorna.

För egen del innebär detta beslut att jag går från 312 till 311 X på Sverigelistan och svarthakad buskskvätta som var min 300:e art blir nedpetad till nr 299.  Ny art som nummer 300 blir istället Tajgasångare.


Foto: Wikimedia common

För Benjamin var det med kniven på strupen han lyckades hänga in nr 301 innan siskorna lumpades. Med 2 veckors marginal hann han kryssa vitvingad trut i Tidaholm.

Fast visst hade det varit lite kul om han gått tillbaka till 299 och få nå 300 igen.

Liten ordlista för ickeskådare

TK=Taxonomikommittén – En kommitté inom SOF-BirdLife som ansvarar för att hålla ordning på alla arter så att rätt blir rätt. Det är vetenskapen som ska styra inte våra subjektiva fälterfarenheter.
Lumpa – Att slå ihop två arter till en
Splitta – Att ge underarter av samma art artstatus så en art blir flera arter
Back-step – Att plocka bort ett kryss från sin lista. Detta kan ske antingen på grund av lumpning, men även vid splittar förekommer back-steps om observationen inte var bestämd till någon av de underarter som delades upp. Det kan också ske för att observationen inte blev godkänd.


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.