Fåglar jag fotat – Mindre korsnäbb

Korsnäbbar kan vara riktigt kniviga att artbestämma och de är också ett gott exempel på att artbestämning sker bäst i fält när man har helheten. Inte efteråt på en bild av någon mer kunnig. Det är många som lägger upp bilder av korsnäbbar i olika artbestämningsforum och hoppas att någon mer kunnig ska kunna spika den. Men istället möts de av olika bud och försiktighet.
Näbben är en ganska bra karaktär att gå på, men på bilder kan både större och mindre korsnäbb visa upp arttypiska drag för båda arterna. Lätet tycker jag är lättast att gå på, men det finns överlappning även där, så det är bara att acceptera att ganska många korsnäbbar man hör och ser får passera som obestämda.
Det här vet jag är mindre korsnäbb, eftersom jag hörde dem långt innan jag såg dem. Honan längst till höger skulle dock kunna tas som en större. På bilden känns näbben ganska kraftig och nacken grov, men som jag skrev. Jag vet att det är en mindre korsnäbb.

Fotat vid Rålken norr om Västerås den 17 november 2012


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.