En tur till Asköviken

På grund av corona-utbrottet så har vi nya riktlinjer på jobbet att man måste stanna hemma om man har symtom på luftvägssjukdom. Även om man bara har lindriga symtom. Jag hade en skaplig förkylning i slutet av förra veckan. Ingenting som gjorde mig sängliggande, men jag lät som ett tröskverk när jag försökte prata förra lördagen. Sen dess har det hela gått över, men jag har lite morgonhosta och är lite småsnorig mellan varven.

När jag var yngre var jag obekymrad om det mesta, men nu när jag verkligen blivit medelålders har jag börjat oroa mig mer för allehanda saker. Så att gå hemma hela dagar gör att jag mest går och grubblar och funderar och känner efter. Om jag håller på så för länge så kommer jag aldrig bli helt symtomfri så när Benjamin idag fick hemundervisning på grund av samma riktlinjer (ont om personal på hans skola), så valde vi att börja med en lektion Naturkunskap i fält.

Vi valde att ta en promenad till fågeltornet i Asköviken. Dels för att de grävt nya kanaler och skapat nya häckningsöar för fåglarna vilket vi gärna ville inspektera. Men också på grund av att det saknades lite arter på årslistan som lättare ses från tornet än någon annanstans runt viken. Just nu ser häckningsöarna mest leriga ut och marken runt om ser en smula sönderkörd ut, men detta kommer att bli bra. Stora breda kanaler mot land hindrar räv och mård från att ta sig ut enkelt.

Fågelmässigt var det också trevligt, lärkor som drillade redan vid parkeringen och genom skogen och hagarna höll mesar och gulsparv vårkonsert.

Vi stannade vid Trepunkten och kollade av åkrarna efter gäss. Bara kanada- och grågäss på de första åkrarna, men nere vid Rastis kunde vi hitta 4-5 bläsgäss och två tranor vilket var årskryss för Benjamin. Själv hade jag tre tranor under en promenad hemma i går.

Väl ute vid tornet var det fokus på vattnet och de änder och eventuellt doppingar som kunde hittas där. Ganska snabbt lokaliserade vi en liten grupp salskrakar som födosökte tillsammans med vigg och storskrake ganska långt in mot de nya öarna.

Eftersom vi fuskat en hel del utanför kommunen och Västmanland så låg årskryssfokus på Västerås och Västmanland för både mig och Benjamin. Lite fika och en hel del spaning gav oss ganska god utdelning.

Salskrake, skäggdopping, snatterand, kricka och rördrom. Dessutom storskarv och trana för Benjamin.

På vägen tillbaka kunde vi hitta både huggorm, blåsippa och rödhake.

 

 


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.